Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20231127 International cooperation Ua (site) v3
ОГТСУ представив проект реверсу Трансбалканського газопроводу країнам Центральної та Південної Європи

Генеральний директор Оператора ГТС України Дмитро Липпа запропонував створити гарантовану потужність уздовж усього Трансбалканського маршруту для роботи газопроводу в реверсному режимі. Відповідний проект очільник компанії представив під час зустрічі високого рівня ініціативи  «Вертикальний коридор» у Софії (Болгарія) з генеральними директорами операторів ГТС Болгарії, Греції, Словаччини, Румунії та Угорщини.

ОГТСУ висловив готовність приєднатися до Меморандуму про вертикальний коридор і спільних робочих груп. Під час семінару представники українського Оператора звернули увагу на потребу розширити потужності болгарської та румунської газотранспортної системи. Адже пропускна здатність саме болгарської ГТС є критичною точкою для забезпечення додаткового потоку.

«Оцінка ринкового попиту, спільно проведена операторами ГТС України, Румунії та Молдови, показала потребу у 20 млн куб. м  на добу для транспортування Трансбалканським маршрутом до українських підземних газових сховищ. Трансбалканський коридор може задовольнити попит замовників, які планують транспортувати газ із Балканського напряму до споживачів Східної та Центральної Європи, а також надати можливість зберігати газ в українських ПСГ», — зазначив керівник ОГТСУ.

Завдяки наявній інфраструктурі, Трансбалканський газопровід вже частково працює в реверсі: в 2023 році цим маршрутом прокачано понад 0,5 млрд куб. м природного газу.

Партнери підтримують ОГТСУ в бажанні приєднатись до Меморандуму про вертикальний коридор та переконані, що співпраця операторів ГТС, поєднання існуючої інфраструктури та проектів з її розширення допоможуть посилити енергетичну безпеку регіону.

Детальніше про можливості Трансбалканського коридору можна дізнатися за цим посиланням.