Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Kruglyj stil (site) UA
ОГТСУ провів робочу зустріч за участі представників виконавчої і законодавчої гілок влади та міжнародних партнерів

Оператор ГТС України провів робочу зустріч за участі Міністра Кабінету Міністрів України Олега Немчінова, голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП Андрія Геруса та народних депутатів України Вікторії Гриб, Максима Хлапука та Сергія Нагорняка, заступників Міністра енергетики України Миколи Колісника та Фаріда Сафарова, представників сил безпеки, Агенції США з міжнародного розвитку USAID та Міжнародного валютного фонду.

Керівництво ОГТСУ представило результати незалежного стрес-тестування роботи газотранспортної системи під час війни, міжнародного дослідження з питань раціоналізації роботи ГТС («райтсайзінгу») в умовах нового операційного середовища та підсумки підготовки об’єктів критичної інфраструктури до осінньо-зимового періоду.

«Наше підприємство має стратегічне значення для України. Не лише з точки зору економіки, а і як важливий чинник енергетичної безпеки країни. Ми хочемо, щоб наші стейкхолдери розуміли, як працює компанія, які ініціативи впроваджує, як бачить своє майбутнє. Маємо надію, що такі зустрічі стануть регулярними», – заявив генеральний директор Оператора ГТСУ Дмитро Липпа.

«Уряд розуміє важливість стабільної роботи вітчизняної газотранспортної системи, особливо в осінньо-зимовий період, для забезпечення інтересів громадян. Ми бачимо, що Оператор ГТС виконав необхідний комплекс дій для надійного проходження опалювального сезону», – підкреслив Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов.

Голова Комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус подякував керівництву компанії за ініціативу організувати подібний захід: «Це має стати корисною практикою і для інших державних підприємств. Для депутатського корпусу важливо розуміти стратегічні цілі представників енергосектору, щоб на законотворчому рівні допомагати у вирішенні актуальних питань».

«Оператор ГТС проводить важливу роботу для збереження адекватного тарифу на транспортування газу з врахуванням усіх можливих режимів роботи системи. Відсутність додаткового фінансового навантаження, оптимізація витрат націлена насамперед на збереження ефективної моделі ОГТСУ”, – акцентував заступник міністра енергетики Микола Колісник.

«Відповідно до наказу Міністра енергетики Оператор ГТС мав забезпечити захист власної інфраструктури. Ми здійснили перевірку готовності компресорних станцій до викликів, які стоять перед країною під час цього опалювального сезону. Ми бачимо позитивну динаміку зміцнення фізичного захисту об’єктів газотранспортної системи», – зазначив заступник міністра енергетики Фарід Сафаров.

Старший економіст українського напряму МВФ Хейко Хессе підкреслив, що Фонд активно підтримує корпоративну реформу ОГТСУ, а також раціоналізацію розміру газотранспортної системи і визначення альтернативних джерел постачання за умови настання нульового транзиту.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) профінансувало, а Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ) на прохання ОГТСУ реалізував проєкт з аналізу можливої оптимізації газотранспортної системи (ГТС) України. Цей проєкт, також відомий як “Стрес-тест” містить технічну (моделювання технічних рішень) та економічну частини (розрахунок потенційної економії) для різних сценаріїв. На думку фахівців USAID ПЕБ, отримані результати допоможуть ОГТСУ прийняти рішення щодо оптимізації ГТС.

Керівниця енергетичної команди Офісу економічного зростання USAID/Україна Кетлін Кірш, зазначила, що результати стрес-тестів можуть стати основою для потенційних законодавчих змін, відповідно до яких ОГТСУ зможе отримати повноваження приймати відповідні рішення щодо активів що не використовуються. Мова йде про запропоновані зміни до Закону України «Про нафту і газ», а також відповідні зміни до підзаконних актів.

Пані Кірш також зазначила, що через USAID Проєкт енергетичної безпеки Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) продовжує підтримувати український енергетичний ринок, приділяючи особливу увагу газовому сектору.

Зокрема, під час підготовки до ОЗП в компанії разом з ДСНС та іншими відповідальними службами були проведені об’єктові тренування, під час яких відпрацьовувалося усунення наслідків надзвичайної ситуації воєнного характеру. Також успішно проведені тренування диспетчерських підрозділів ОГТСУ, «Уктрансгазу» та «Укргазвидобування» у випадку припинення транзиту.

Генеральний директор Оператора ГТСУ Дмитро Липпа наголосив, що вже сформована виробнича програма на 2024 рік, яка охопить капітальне будівництво та ремонтні роботи на компресорних станціях, магістральних газопроводах та газорозподільних станціях. Компанія зацікавлена в збільшенні кількості підрядників для реалізації цих проєктів. Для цього організовує ознайомчі зустрічі на об’єктах та проводить ринкові консультації з потенційними надавачами послуг.

За підсумками наради учасники домовилися проводити такі зустрічі на регулярній основі.