Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
очисний поршень
ОГТСУ розпочав внутрішньотрубну діагностику магістрального газопроводу «Прогрес»

Оператор ГТС України та світовий лідер в області внутрішньотрубної дефектоскопії ROSEN розпочали роботи по обстеженню магістрального газопроводу «Прогрес» DN 1400. Це вже другий в цьому році газопровід української ГТС, який пройде масштабне обстеження. Раніше було завершено діагностику магістрального газопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород».

До кінця цього року на газопроводі «Прогрес» буде обстежено сім ділянок загальною протяжністю більше 863 км – починаючи від КС «Ромненська-32П» і до КС «Богородчани». «Прогрес» забезпечує газом промислових та побутових споживачів від сходу до заходу України та є одним із основних газових транзитних коридорів для Європейського Союзу.

На газопроводі «Прогрес» вже проведено переддіагностичну очистку перших двох ділянок протяжністю 245 км. Це підготовчий етап робіт для забезпечення можливості пропускання внутрішньотрубних інспекційних снарядів та отримання якісних результатів діагностики, що є наступним етапом. На кожну ділянку запускається очисний, а потім два інтелектуальні поршні, які перевіряють стан труби за різними показниками.  Середня вага одного поршня – 4-5 тонн. Наразі завершується діагностика інтелектуальним інспекційним снарядом першої ділянки МГ «Прогрес» протяжністю 118 км.

Внутрішньотрубне діагностування з використанням обладнання ROSEN дозволяє провести обстеження стану металу і зварних з’єднань газопроводів без розкриття системи. Таке своєчасне виявлення та усунення дефектів знижує ризики аварійних ситуацій, підвищуючи надійність роботи української газотранспортної системи. ОГТСУ робить все належне, щоб забезпечити ефективне та безпечне транспортування газу для українських і європейських споживачів.