Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
684199
ОГТСУ розпочинає публічні консультації по розширенню реверсної потужності Трансбалканського трубопроводу в рамках процедури нової (збільшеної) потужності спільно з операторами ГТС Румунії та Республіки Молдова

На виконання Меморандуму про співпрацю у створенні газового коридору «Південь-Північ», або «Вертикального коридору», підписаного 19 січня 2024 року, Оператор ГТС України спільно з партнерами з Румунії та Молдови розпочали консультації щодо проектної документації в рамках процедури нової (збільшеної) потужності по Трансбалканському напрямку.

Нагадаємо, що згідно вимог пунктів 1 та 2 глави 1 розділу ХХ Кодексу ГТС, ОГТСУ провів оцінку ринкового попиту щодо збільшення потужності для точок міждержавного з’єднання в період з 3 липня до 28 серпня 2023 року включно (вісім тижнів). Протягом цього періоду усі замовники послуг транспортування мали право подавати належним чином оформлені незобов’язуючі заявки до Оператора ГТС України. Від замовників послуг транспортування Товариством були отримані заявки на гарантовану потужність в напрямку з Румунії до України на максимальному рівні попиту 18 млн. м3 на добу, та в напрямку з Республіки Молдова до України на максимальному рівні близько 21 млн. м3 на добу.

На основі незобов’язуючих заявок від учасників ринку природного газу спільно з Операторами ГТС Румунії та Республіки Молдови розроблено Звіт з оцінки ринкового попиту на нову (збільшену) потужність між газотранспортною системою Румунії та газотранспортною системою України і між газотранспортною системою Республіки Молдови та газотранспортною системою України.

1 лютого 2024 року Оператор ГТС України розпочав публічні консультації щодо проєктної пропозиції для проєкту нової (збільшеної) потужності між газотранспортною системою Румунії та газотранспортною системою України і між газотранспортною системою Республіки Молдови та газотранспортною системою України відповідно до вимог пункту 3 глави 2 розділу ХХ Кодексу ГТС.

Публічні слухання паралельно проводять Оператори ГТС Румунії та республіки Молдови. Зацікавлені учасники ринку природного газу мають можливість до 29 лютого 2024 року надавати свої коментарі до проєктної пропозиції для проєкту нової (збільшеної) потужності між газотранспортною системою Румунії та газотранспортною системою України та для проєкту нової (збільшеної) потужності між газотранспортною системою Республіки Молдова та газотранспортною системою України на електронну адресу: commercial@tsoua.com.