Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20231121 H2 (site)
ОГТСУ та чеський оператор NET4GAS обговорили співпрацю України і Чехії у водневій енергетиці

Представники Оператора ГТС України взяли участь у чесько-українській зустрічі, присвяченій співпраці двох країн у галузі водневої енергетики. Ключова мета заходу, організованого Енергетичною асоціацією «Українська воднева рада», полягала в напрацюванні конкретних напрямів такої співпраці, розробці планів спільних досліджень та обговоренні інвестиційних можливостей в галузі водневої енергетики.

Центральним елементом дискусії стало обговорення «Центральноєвропейського водневого коридору», ідея якого полягає у створенні трубопровідної магістралі для транспортування водню з перспективних районів виробництва в Україні до районів підвищеного попиту в ЄС через Словаччину і Чехію. Крім того, представники ОГТСУ обговорили з чеськими колегами перспективи участі Оператора в проєкті H2EU + Store, а також у проєктах з розвитку так званих «водневих долин», зокрема на Закарпатті.

З української сторони, окрім Оператора ГТС, участь в зустрічі взяли представники UDP Renewables, Hydrogen Ukraine, Групи ДТЕК, НАК «Нафтогаз України» та Інституту відновлювальної енергетики Національної академії наук України.

До складу чеської делегації увійшли представники державного оператора газопроводів NET4GAS s.r.o., інженерної та проєктної компанії Valcon International s.r.o., компанії ABO Valve, Міністерства промисловості Чехії, а також представник CzechTrade.