Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
500_1
ОГТСУ та ROSEN розпочали масштабні роботи з внутрішньотрубної діагностики ГТС – ФОТО

Оператор ГТС України та світовий лідер  у сфері технологій внутрішньотрубної дефектоскопії ROSEN розпочали обстеження українських магістральних газопроводів. Перші роботи відбулися на ділянці магістрального газопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород». Всього до кінця 2024 року буде обстежено понад 4,5 тисяч км магістральних газопроводів діаметром 1400 мм.

Очисний поршень CLP-MBD-56-LMM виконав очищення 118,35 км внутрішньої порожнини ділянки магістрального газопроводу від КС «Ромненська-32» до КС «Гребінківська». Це підготовчий етап робіт необхідний для забезпечення можливості пропускання внутрішньотрубних інспекційних снарядів та отримання якісних результатів діагностики.

Наступний етап – діагностування інтелектуальним внутрішньотрубним інспекційним снарядом, який рухається у потоці транспортованого газу. Він має навігаційні модулі, які забезпечують визначення координат осі газопроводу, та у комплексній роботі з GPS-маркерами визначає просторове положення виявлених дефектів газопроводу в плані й у профілі. Так в електронному журналі фіксується інформація про місце дефектів газопроводу із зазначенням характеру аномалії (дефекти основних труб, зварних швів чи геометрії).

«Сучасні методи дозволяють проводити діагностику трубопровідних магістралей без розкриття системи. Внутрішньотрубне діагностування з використанням обладнання ROSEN дозволить провести діагностику стану металу і зварних з’єднань газопроводів. Своєчасне виявлення та усунення дефектів знижує ризики аварійних ситуацій, підвищуючи надійність роботи української газотранспортної системи», – прокоментував головний інженер ОГТСУ Юрій Зябченко.