Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20231123 International cooperation Ua (site)
ОГТСУ взяв участь у щорічній Центральноєвропейській енергетичній конференції

20 листопада Павел Станчак, радник Представництва ОГТСУ в ЄС, взяв участь у XVII Центральноєвропейській енергетичній конференції (м. Братислава, Словаччина), виступивши на одній з її панелей під назвою «Нова динаміка ринку природного газу».

Під час свого виступу пан Станчак проаналізував тенденції на європейському ринку газу з моменту вторгнення росії в Україну, а також зупинився на вразливості деяких європейських країн, що зберігається у зв’язку з імпортом російського газу через Україну. У цьому контексті він наголосив на зусиллях Оператора використати наявну інфраструктуру для створення альтернативних можливостей для зазначених країн, що допоможе їм після припинення транзиту російського газу через Україну. «Ми намагаємося створити так званий «Вертикальний коридор», який з’єднував би Балкани та Україну, що уможливив би постачання газу до країн, які все ще покладаються на українську ГТС, наприклад, до Словаччини, Австрії або інших країн, якщо вони цього забажають» – уточнив пан Станчак.

Пан Станчак також наголосив на готовності ГТС України до зими, а також на тому, як така готовність може допомогти сусіднім країнам Європи. «Україна зробила все можливе, щоб підготувати свої газові сховища до експлуатації до настання зими. Ми можемо запропонувати свої ПСГ європейському ринку. Ми доклали для цього значних зусиль, включно із запровадженням таких ринкових інструментів, як шортхол. Це означає, що якщо ви користуєтеся українськими ПСГ, ви платите відносно невеликий тариф, протягом трьох років не сплачуєте податки і можете зберігати газ у підземних сховищах в очікуванні моменту, коли на ринку з’явиться вигідна для вас маржа для збуту,” – уточнив пан Станчак.