Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
jur_zminy
Оператор ГТС погодив з Секретаріатом Енергетичного співтовариства ЄС зміни до нормативно-правової бази для проведення анбандлінгу та надав їх відповідним державним органам для опрацювання

07 жовтня 2019 року, м. Київ, – Представники ТОВ «Оператор ГТС» та Секретаріату Енергетичного співтовариства ЄС досягли домовленості щодо змін до законодавства України, які є критично важливими для сертифікації ТОВ «Оператор ГТС України» та її успішного проходження як з боку НКРЕКП, так і з боку Секретаріату Енергетичного співтовариства ЕС. Напрацьовані  Оператором ГТС  зміни до законодавства (укр / англ) розроблені на виконання  вимог Постанови Кабінету Міністрів України № 840 від 18 вересня 2019 року щодо відокремлення і незалежності Оператора ГТС  (анбандлінгу).

Для успішного відокремлення незалежного Оператора ГТС  та його подальшої сертифікації відповідно до вимог європейського законодавства необхідно внести зміни до деяких Законів України, як це зазначено в постанові Кабінету Міністрів. Зокрема до Господарського, Земельного та Податкового кодексів України, а також Законів України «Про трубопровідний транспорт», «Про управління об’єктами державної власності», «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про кабінет Міністрів»,  «Про публічні закупівлі» і «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг».

Для своєчасної сертифікації нового незалежного Оператору ГТС, всі зміни до законодавства мають бути опрацьовані та належним чином введені в дію до 1 листопада 2019 року. Адже саме з цієї дати, враховуючи обмежені терміни,  має бути розпочатий процес юридичного оформлення передачі активів від АТ «Укртрансгаз» до ТОВ «Оператор ГТС України».

Всі напрацьовані зміни були направлені Оператором учасникам, задіяним в процесі підготовки внесення коректив до нормативно-правової бази, у тому числі — НАК «Нафтогаз України», АТ «Магістральні газопроводи України», Мінекономіки, Міністерство енергетики та захисту довкілля, Мінфін, Мін’юст, Фонд державного майна, Держрезерв, НКРЕКП та іншим центральним органам виконавчої влади.

Оператор ГТС звертається з проханням до всіх вищевказаних організацій терміново розглянути та запустити процес запровадження необхідних змін для забезпечення їх найшвидшої імплементації до законодавства задля своєчасного виконання завдання з відокремлення Оператора ГТС з 1 січня 2020 року.