Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Небаланси січ-лип 2020
Оператор ГТС України підтримує рішення НКРЕКП щодо заохочення учасників ринку газу самостійно збалансовувати свої портфоліо 

27 серпня 2020 року, м. Київ – Оператор ГТС України повністю підтримує постанову НКРЕКП №1611 від 26 серпня 2020 року, якою впроваджуються додаткові економічні стимули для учасників ринку газу самостійно щодобово збалансовувати свої надходження та відбір газу з ГТС.

«Переконаний, що Регулятор прийняв виважене та назріле рішення, що не тільки вирішить існуючу проблему зі штучними небалансами, а також буде сприяти розвитку сталого ринку газу в Україні. Адже створення штучних небалансів несе загрозу для стабільного функціонування ГТС та безперебійного транспортування газу для українських та європейських споживачів, – зауважив гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон. – Оператор ГТС не має замінювати собою ринок, а трейдери мають купувати блакитне паливо у видобувних компаній, на біржах, на ринку, а не відбирати технологічний газ Оператора ГТС. Тоді ринок працюватиме збалансовано в інтересах усіх його учасників і кінцевих споживачів».

Внесенні зміни повністю відповідають європейським практикам та європейському кодексу балансування, який Україна повинна впровадити згідно з Угодою про Асоціацію з ЄС. Головним чином, нові зміни до Кодексу ГТС передбачають зменшення розміру допустимого відхилення небалансів: для замовників послуг транспортування – з 10 % до 3%, а для операторів газорозподільних систем – з 15 % до 7,5%. В переважній більшості країн ЄС розмір допустимого відхилення небалансів дорівнює нулю.

Також передбачається диференційований підхід до визначення розмірів допустимого відхилення в залежності обсягів небалансу. Так, у випадку небалансів – для трейдерів від 3% до 5% та для ОГРМ від 7,5% до 15% – застосовуватиметься величина коригування у розмірі 10%. А у випадку небалансів відповідно понад 5% і 15% – величина коригування становитиме 20%.

Наявність небалансів значно ускладнює роботу Оператора ГТС з підтримки в робочому збалансованому стані всієї ГТС, а значні фізичні небаланси створюють ризики для забезпечення фізичного транспортування газу. Тому всі учасники ринку повинні докладати максимальні зусилля для щоденного збалансування подачі та відборів свого газу до/з ГТС, а Оператор ГТС повинен виконувати лише мінімальне остаточне фізичне балансування своєї системи.

Ситуація, що існувала, не стимулювала учасників ринку мінімізувати свої небаланси, а навпаки за останні місяці трейдери створили штучні небаланси та відібрали з ГТС понад 1 млрд куб. м технологічного газу. Лише у липні обсяг негативних небалансів склав понад 500 млн куб. м газу, що створило реальні загрози сталій роботі Оператора ГТС.

Фактично Оператор ГТС став головним постачальником газу для тредейрів. Цьому було дві причини. Перша – вартість врегулювання добових негативних небалансів була на понад 20% нижчою за середню ринкову ціну в конкретну взяту добу. Друга – на ринку трейдери вимушені купувати газ за передоплатою, а у Оператора ГТС України законодавство дозволяє їм утворювати небаланси з відтермінуванням оплати практично до 50 днів (до 20 числа місяця, наступного за звітним). Фактично, трейдери відбирали технологічний газ, який Оператор ГТС купував для власних технологічних потреб (для роботи газоперекачувальних агрегатів), що створювало ризик відсутності газу у Оператора ГТС для забезпечення транспортування та транзиту газу. Внесені зміни створили додаткові економічні стимули для учасників ринку самостійно врегульовувати власні небаланси, що позитивно позначиться на розвитку біржової та позабіржової торгівлі газом, буде стимулювати трейдерів та споживачів точніше прогнозувати споживання газу.