Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Vidbir Gazu (Sep)
Оператор ГТС України та польський GAZ-SYSTEM уклали Меморандум про співпрацю

Оператор ГТС України та GAZ-SYSTEM S.A. посилюють співпрацю. Сторони раді оголосити про підписання Меморандуму про співпрацю для покращення взаємодії між українським та польським ринками газу. Це важлива віха для обох сторін, які працювали разом протягом кількох років. Меморандум є кульмінацією зусиль GAZ-SYSTEM у підтримці ОГТСУ під час війни.

«Підписання Меморандуму про співпрацю сприятиме офіційній інтеграції газових ринків Польщі та України. Він визначить сфери співпраці між двома компаніями, що задовольняють потреби ринків, і забезпечить дорожню карту для подальших зусиль у секторах природного та відновлюваного газу. Минулого року GAZ-SYSTEM запустила нові інтерконектори, такі як Baltic Pipe та трубопроводи, які з’єднують Польщу з Литвою та Словаччиною, що створило нові маршрути постачання газу до України. Ми також бачимо можливості для підтримки українського газового ринку через LNG-термінал у Свіноуйсьце та запланований FSRU (плавуча установка з регазифікації та зберігання зрідженого природного газу – прим.) у Гданську», – сказав Марцін Хлудзінський, президент GAZ-SYSTEM.

Сторони погодилися співпрацювати для досягнення наступних цілей:

  • Встановлення довгострокових гарантованих потужностей на міждержавних з’єднаннях між Польщею та Україною шляхом проведення процедури нової (збільшеної) потужності або за допомогою додаткових рішень, які дозволять гарантовані потоки в Україну;
  • Усунення будь-яких бар’єрів для транскордонної торгівлі газом (зокрема, відновлюваних газів), що потребуватиме коригування параметрів якості газу між двома країнами;
  • Аналіз перспективи транспортування зрідженого природного газу між Польщею та Україною з можливим використанням українських сховищ для посилення регіональної газової безпеки.

Також компанії промотуватимуть доступні маршрути та джерела постачання в напрямку України для підвищення використання наявної газової інфраструктури, наприклад, Baltic Pipe, інтерконектора з Литвою та газового інтерконектора зі Словаччиною.

Поза іншим ОГТСУ та GAZ-SYSTEM домовились про проведення регулярних зустрічей замовників послуг для отримання зворотного зв’язку щодо транскордонних подій. Це дозволить операторам ГТС оцінити ринковий інтерес до нових потужностей між двома країнами, транспортування природного газу, використання сховищ.

З огляду на план REPowerEU та необхідність швидкого заміщення російського газу на європейському ринку, сторонами меморандуму буде створено дослідницьку платформу для транспортування відновлюваних газів, таких як біометан та водень. Має бути проведено науково-технічне дослідження щодо маршрутів та можливостей української та польської ГТС для транспортування відновлюваних газів до Європи, а також визначено та реалізовано пілотні проекти з виробництва та транспортування біометану та водню. Крім того, українська ГТС буде підключена до водневого транспортного коридору ЄС.

Український і польський оператори домовилися працювати разом над веденням переговорів із Європейською Комісією щодо шляхів фінансування спільних проектів.

«Польща – один із основних партнерів ОГТСУ з широкими перспективами співпраці. Поєднання українського та польського потенціалів у газовій сфері зміцнить енергетичну безпеку Європи. Ми сильніші у співпраці, і ми визначились із шляхами розвитку газового ринку регіону», – сказав Павел Станчак, т.в.о. гендиректора Оператора ГТС України.