Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
thumbnail-tw-20200611172351-9789
Оператор ГТС України закупить 2 млрд кубометрів технологічного газу для стабільного проходження опалювального сезону 2020/2021

05 жовтня 2020 року,  м. Київ – Оператор ГТС України (ОГТСУ) успішно провів у системі Prozorro тендери на закупівлю 2  млрд кубометрів природного газу із загальною очікуваною вартістю до 10,2 млрд грн для власних виробничо-технологічних потреб та балансуючих дій. Поставки газу передбачені протягом жовтня 2020 року – квітня 2021 року. Це дозволить забезпечити стабільне функціонування ГТС під час опалювального сезону.

Зазначимо, що окрім як для фізичного балансування системи, роботи компресорних установок та інших необхідних технологічних операцій з експлуатації  газотранспортної системи, ОГТСУ вимушений закуповувати значні додаткові обсяги газу для покриття небалансів, які створюють учасники ринку. Так, протягом травня-вересня ряд  трейдерів штучно створили негативні небаланси у обсязі більше ніж 1,2 млрд куб. м газу, фактично повністю використавши запас газу компанії, що ставило під загрозу стабільну роботу ГТС. Крім того, 238 млн куб. м газу були відібрані операторами ГРМ (облгазами) та не були сплачені, що створило заборгованість у розмірі 940 млн грн. З метою недопущення зростання такої заборгованості Оператор ГТС активно підтримує законопроект 3800, який надає НКРЕКП необхідні повноваження щодо гарантування цільового використання тарифних коштів облгазами з метою недопущення зростання заборгованості перед Оператором ГТС.

Всього в системі електронних публічних закупівель Prozorro було оголошено 25 аукціонів: 5 процедур обсягом по 120 млн куб. м (очікувана вартість кожної – до 604,8 млн грн з ПДВ), 10 процедур по 92 млн куб. м (до 463,7 млн грн з ПДВ) та ще 10 процедур обсягом по 50 млн куб. м (до 252,0 млн грн з ПДВ). Із них вже 24 аукціони відбулися,  з постачальниками укладено договори: ТОВ «ЕРУ Трейдинг» (майже 36% від закупленого ОГТСУ обсягу газу), ТОВ «Trafigura Ukraine» (майже 3%) та НАК «Нафтогаз України» (62%).

Незалежний Оператор ГТС в закупівлях природного газу застосовує прогресивний підхід до формування остаточної закупівельної ціни: проєктами договорів передбачено, що ціна індексується з врахуванням вартості газу на європейському хабі NCG. А це означає, що ОГТСУ має можливість купувати газ за ринковими цінами в прозорий та недискримінаційних спосіб.

«Здобута довіра ринку до Оператора ГТС та прозорі умови закупівель природного газу створюють умови для висококонкурентних аукціонів, що приводить до отримання Оператором оптимальних цінових пропозицій», – прокоментував комерційний директор ОГТСУ Євген Тодоров.

Оператор ГТС також очікує та всебічно підтримує розблокування можливості закупівлі природного газу на торгових платформах (біржах), що є стандартним способом закупівлі газу в Європі. Це передбачає законопроект №3176, який 5 березня надійшов на розгляд до Верховної Ради України і наразі вже  прийнятий  в першому читанні.

Біржова торгівля газом дозволить Оператору ГТС оперативно протягом доби купити/продати газ за ринковою для вчинення балансуючих дій. В результаті це призведе до зменшення вартості балансуючих дій для ринку України, стимулюватиме його подальший розвиток та суттєво зблизить його з ринками ЄС.