Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Vidbir Gazu (Sep)
Оператори ГРМ у вересені різко збільшили заборгованість перед Оператором ГТС

У вересні 2021 року заборгованість операторів газорозподільних мереж (ГРМ) за відібраний для власних виробничо-технологічних витрат (ВТВ) природний газ із магістральних газогонів зросла на понад 2,6 млрд грн. З них — газ на 1,9 млрд грн збільшилась заборгованість операторів ГРМ, що відносяться до групи РГК.

Таким чином, сумарний прострочений борг облгазів перед Оператором ГТС України (ОГТСУ) складає вже 10,9 млрд грн, з яких 7,7 млрд грн — заборгованість облгазів групи РГК.

У вересні найбільший приріст відбувся також з боку облгазів групи РГК, які відібрали 50 млн куб. м газу — на 1,9 млрд грн. Окрім того, Донецькоблгаз відібрав газу на 201,2 млн грн, а Черкасигаз — на 172,9 млн грн.

«Таке різке збільшення простроченої заборгованості несе значні ризики фінансовій стабільності Оператора ГТС через вимивання обігових коштів підриємства. Щоб забезпечити стабільну роботу ГТС підриємство вимушене за власний кошт поповнювати запаси газу у ГТС, що при наявних цінах на газ вимагає значних коштів», — сказав генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

Накопичення боргів облгазами негативно впливає на фінансовий стан Оператора ГТС України та ставить під загрозу безперебійне транспортування газу споживачам України. ОГТСУ використовує усі передбачені українським законодавством механізми для врегулювання питання. Зокрема, протягом 2020-2021 років було подано близько 50 позовних заяв щодо стягнення заборгованості за врегулювання щодобових негативних небалансів на загальну суму понад 9 млрд грн.

Окрім того, ОГТСУ очікує на термінове впровадження механізму розподільчих рахунків для облгазів, які дозволять автоматично перераховувати кошти для сплати за газ Оператору ГТС.