Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
WhatsApp Image 2022-10-21 at 15.38.29
Потужності української ГТС дозволяють збільшити постачання газу до Молдови щонайменше в десять разів

ОГТСУ спростовує інформацію щодо браку потужностей з боку України для збільшення обсягів транзиту  газу в Молдову. Компанія надала офіційне підтвердження на запит Міністерства інфраструктури та регіонального розвитку Молдови щодо наявних можливостей транзиту газу в цю країну через Україну. У зверненні від молдовського уряду перевірялася версія, що ПАТ «Газпром», зменшив обсяги постачання газу на 30% нібито через відсутність необхідних потужностей української ГТС.

ОГТСУ запевняє, що можливості  для транзиту газу українською ГТС і на вході в Україну, і на виході з України в Молдову значно перевищують обсяги прокачки Газпромом.

На точці входу в Україну «Суджа» у вересні обсяг заброньованої потужності становив 77, 2 млн куб. м на добу, а у жовтні – 72 млн куб. м на добу.  Він використовується всього на 50-55%, тобто  збільшення транзиту на Молдову могло б відбутися за рахунок цих вже оплачених, але не використаних потужностей. Окрім цього, Оператор ГТС України  також надав додаткову можливість бронювання на аукціоні по точці входу «Суджа» 15 млн куб. м транзитних потужностей на місячній онові та 52,6 млн. куб. м на добовій основі.

При цьому заброньована у вересні-жовтні потужність на точках виходу з України в Молдову складає всього 5,7 млн куб. м на добу (1,2 – на точці виходу «Олексіівка»  та 4,5 млн куб. м на добу на точці виходу «Гребеники»). Можливість бронювання додаткових потужностей на точках виходу, які ОГТСУ пропонує на аукціонах, також не була використана, а саме: по точці «Гребеники» – 22,5 млн куб. м на добу гарантованих потужностей на місячній основі і 25,5 млн куб. м на добу переривчастих потужностей на добовій основі; по точці «Олексіївка» – 5,91 млн куб. м на добу гарантованих потужностей на місячній основі і 6,7 млн куб. м на добу переривчастих потужностей на добовій основі.

Таким чином, жодних технічних перепон для збільшення обсягів транспортування газу до Молдови не існує.  Можливості української газотранспортної системи дозволяють збільшити поточні обсяги транзиту до Молдови мінімум в 10 разів.

«Потужна та розгалужена українська газотранспортна система надає всі можливості для збільшення обсягів постачання в Молдову. Але на це, вочевидь, не має політичної волі Газпрому. І будь які спроби перекласти провину на начебто технічну неспроможність ГТС є маніпуляцією, яка легко спростовується технічними даними, – зазначила директор з  питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Оператора ГТС України Ольга Бєлькова. – Росія вчергове демонструє свою ненадійність як постачальника газу, керуючись геополітичними амбіціями. Зі свого боку, розуміючи складність ситуації в енергетиці, Україна готова й надалі бути надійним транзитним партнером для Молдови, забезпечуючи необхідні потужності для поставок в країну та для зберігання газу в українських газових сховищах».