Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Oleksiivka 2
Регулятор затвердив тариф для точки входу «Олексіївка»

З 1 липня 2023 року НКРЕКП встановила тариф на послуги транспортування природного газу через точку входу в газотранспортну систему України на міждержавному з’єднанні «Олексіївка» на рівні $4,45 (без ПДВ) за 1 000 м3 на добу. Це уможливило ще один маршрут транспортування газу до України.

З огляду на ринкові умови та численні звернення трейдерів, ОГТСУ очікує на активне використання потужностей «Олексіївки» для транспортування газу з молдовського напрямку — як для зберігання газу в українських сховищах, так і для транзита до інших країн.

Учасникам будуть доступні переривчасті потужності, які, з огляду на технічні особливості роботи точки входу «Олексіївка», потрібно бронювати шляхом подачі щоденної номінації/реномінації.

«Ми вдячні Регулятору за оперативне реагування на звернення. Адже ми отримали багато запитів на доступ до точки входу «Олексіївка» від молдовських компаній та інших учасників ринку. Це рішення розширює можливості Молдови зберігати газ в українських підземних сховищах газу, а також розширює доступ Молдови до ринку ЄС для посилення гнучкості та енергетичної безпеки регіону», — відзначив генеральний директор Оператора ГТС України Дмитро Липпа.