Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
9494949_489
Рік ТОРО в ОГТСУ: у 2024 році компанія створить понад 160 нових мобільних бригад для обслуговування ГРС

Оператор ГТС України (ОГТСУ) у 2024 році проведе масштабне розширення програми мобільного технічного обслуговування та ремонтів обладнання (ТОРО) та створить 167 нових мобільних бригад для обслуговування газорозподільних станцій (ГРС).

Проєкт ТОРО є частиною стратегії ОГТСУ з підвищення надійності та ефективності роботи газотранспортної системи. За позитивних результатів «пілотного проєкту», вже допущено до роботи 43 мобільні бригади ТОРО, а до кінця 2024 року компанія планує створити ще 167 бригад. Кожна мобільна бригада обслуговуватиме свій «кущ» — кілька ГРС та прилеглу до них лінійну частину газопроводів. Загалом, у 2024 році бригади ТОРО будуть обслуговувати 819 ГРС.

«Мобільне ТОРО для нас — це ефективне використання ресурсів, через залучення персоналу до обслуговування, в першу чергу, газорозподільчих станцій. Застосування такого підходу пов’язане з низкою заходів, в тому числі — значного покращення стану ГРС. Якщо технічний стан об’єкту дозволяє змінити форму обслуговування, ми включаємо його до зони обслуговування мобільного ТОРО», — розповів  головний інженер ОГТСУ Юрій Зябченко.

Аналогічна практика обслуговування газової інфраструктури використовується також в Європі. Зокрема, ОГТСУ орієнтувався на досвід італійського оператора Snam, який таким чином обслуговує не лише ГРС, але й лінійну частину та компресорні станції.

Нагадаємо, для того, аби робота мобільних бригад відповідала стандартам європейських операторів ГТС, була автоматизованою та прозорою, ОГТСУ запросив і отримав технічну допомогу від USAID через Проєкт енергетичної безпеки (USAID ПЕБ) для закупівлі мобільного додатку.

Вже у 2024 році мобільні бригади використовуватимуть мобільний додаток у своїй роботі як основний інструмент фіксування інформації про технічний стан обладнання. Це дозволить покращити якість технічного обслуговування та ремонтів газової інфраструктури та зменшити кількість аварійних зупинок.