Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20231211 International cooperation Ua (site) v1
Рішення для енергетичної безпеки Європи: ОГТСУ презентував потенціал української ГТС на зустрічі ініціативи SEEGAS

7-8 грудня у м. Бухарест (Румунія) відбулася Десята відкрита зустріч учасників ініціативи SEEGAS. Однією з тем обговорення стали досвід та перспективи використання європейськими трейдерами української газотранспортної системи для доставки природного газу на зберігання до українських ПСГ. Відтак, до роботи в рамках заходу долучилися й представники Оператора ГТС України.

Представники ОГТСУ презентували учасникам зустрічі низку комерційних та безпекових переваг, що їх забезпечує користування українськими ГТС та ПСГ, зокрема наявність в Україні значного об’єму вільних потужностей на міждержавних точках з’єднання, конкурентні ціни на транспортування та зберігання газу, а також можливість створення стратегічно важливого інфраструктурного коридору між Південною та Центральною Європою. Особлива увагу в цьому контексті була приділена Транс-балканському коридору, що може забезпечити додаткові потужності для закачування газу до ПСГ України в літній період.

«2023 рік показав, що потужності української газової інфраструктури цікаві замовникам, незважаючи на військові ризики. Однак активне завезення газу в Україну на тимчасове зберігання нерезидентами розпочалось лише у липні минулого року, відповідно потужності точок міждержавного з’єднання протягом квітня-червня майже не були задіяні, що у 3-му кварталі призвело до великої конкуренції на більшості з маршрутів і переплаті за потужності на аукціонах. Тому наш меседж до замовників на 2024 рік – починайте завезення газу в Україну раніше», – підсумував Андрій Прокоф’єв, начальник управління роботи з замовниками Оператора ГТС.

Ініціатива SEEGAS («Газова ініціатива Південно-Східної Європи») була створена 15 грудня 2020 року. Це спільний проєкт десяти країн ЄС та інших регіональних стейкхолдерів у газовому секторі, ціллю яких є створення більш організованого газового ринку та покращення транскордонної торгівлі в регіоні. Метою ініціативи є сприяння тіснішій співпраці між газовими біржами та операторами транспортних систем у регіоні задля розвитку транскордонної торгівлі природним газом на відкритому, ліквідному та конкурентному ринку.