Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Ro-Ua
Секретаріат Європейського Енергетичного Співтовариства закликає Румунію застосовувати єдиний мережевий кодекс по відношенню до України  

26 жовтня 2020 року, м. Київ Секретаріат Європейського Енергетичного Співтовариства застерігає, що опублікований для громадського обговорення проєкт правок до кодексу газотранспортної мережі Румунії може призвести до ситуації, коли розподіл потужностей на кордоні з Україною відбуватиметься у розріз з правилами мережевого кодексу щодо механізмів розподілу потужностей. Про це йдеться у листі Європейського Енергетичного Співтовариства до румунського Регулятора.  

У повідомленні Європейського Енергетичного Співтовариства говориться, що Україна транспонувала і впровадила відповідний мережевий кодекс, таким чином виконавши всі необхідні умови для застосування кодексу румунською стороною.

Наразі країни члени ЄС не зобов’язані застосовувати правила мережевого кодексу в точках з’єднання, що межують з договірними сторонами Енергетичного Співтовариства. Очікується, що ця правова прогалина буде усунена через внесення відповідних поправок до Договору про Енергетичне Співтовариство. Проте, національні регулюючі органи Болгарії, Греції, Угорщини, Польщі та Румунії в січні 2017 року підписали загальну односторонню декларацію про застосування всіх мережевих кодексів Третього енергетичного пакета по точках з’єднання з договірними сторонами. Таким чином, згідно підписаної декларації румунський Регулятор має застосувати мережеві кодекси і дотримуватися правил щодо точок з’єднання з договірними сторонами, як тільки Секретаріат буде повідомлений про їх впровадження з боку договірної сторони.

«Дотримання стандартних мережевих кодексів по обидва боки кордону – це гарантія прозорих правил розподілу потужностей з обох сторін. Зі свого боку, Оператор ГТС України імплементував всі мережеві кодекси у відповідності з Третім енергетичним пакетом ЄС, – зазначила  директорка з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями ОГТСУ Ольга Бєлькова. – Наразі Україна та Румунія підписали угоду про взаємодію лише на одній точці з’єднання. ОГТСУ готовий підписати ще чотири, однак процес затримується, що не приносить користі жодній з країн. Ми вважаємо, що застосування єдиних підходів до імплементації правил Третього енергетичного пакету ЄС – це алгоритм вирішення проблемних питань та запорука розвитку недискримінаційного та конкурентного ринку газу».