Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Naglyadova Rada
Сформовано Наглядову раду Оператора ГТС України

Кабінет Міністрів України погодив пропозиції Номінаційного комітету про призначення Наглядової ради ТОВ «Оператор ГТС України». До її складу увійшли троє незалежних членів та один представник держави.

Незалежними членами стали Девід Чарльз Девіс (Велика Британія, невиконавчий директор, голова комітету з аудиту «Петрофак Лімітед», член наглядової ради та комітету з аудиту Wienerberger AG, Австрія), Ян Чадам (Польща, доцент економічного факультету Університету Марїї Кюрі-Склодовської, член наглядової ради Люблінській аеропорт С.А, Польща, та раніше член наглядової ради «Магістральні Газопроводи України») та Сергій Коновець (Україна, фінансовий директор Торвелл Холдинг Лімітед, та раніше член наглядової ради АТ «Укрексімбанк»). Також до складу Наглядової Ради представницею держави призначили Світлану Гринчук (Україна, заступник Міністра енергетики України).

«Реформа корпоративного управління ОГТСУ стратегічно важлива для України у контексті забезпечення енергетичної безпеки держави. Її основна мета – створення механізмів професійного управління великою компанією. А це своєю чергою позитивно вплине на макроекономічну стабільність та залучення інвестицій», – зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко.

«Завершення корпоративної реформи ОГТСУ важливо для нашої країни, бо це один зі структурних маяків Міжнародного валютного фонду, і важливо для нас, бо обрана Наглядова рада безпосередньо компанії. Ми вже заряджені на позитивний результат і, впевнений, що досягнемо успіху. Вітаю команду нової Наглядової ради!», – прокоментував генеральний директор Оператора ГТС України Дмитро Липпа.

Раніше Кабінет Міністрів передав Міністерству енергетики України корпоративні права ТОВ «Оператор ГТС України» від АТ «Магістральні газопроводи України», яке відповідно було ліквідоване.

Зазначені кроки – необхідні етапи корпоративної реформи Оператора ГТС України, передбаченої Законом України «Про оптимізацію структури власності оператора газотранспортної системи України». Його імплементація, зокрема формування Наглядової ради до кінця жовтня 2023 року, є структурним маяком Меморандуму з МВФ, який Україна успішно виконала.

Нагадаємо, корпоративна реформа Оператора ГТС України важлива для забезпечення виконання Україною Меморандуму про економічну та фінансову політику від 24 березня 2023 року, укладеного з Міжнародним валютним фондом, та Меморандуму про взаєморозуміння від 16 січня 2023 року, укладеного з Європейським Союзом.