Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
54984984
Трансбалканський коридор посилить енергетичну безпеку Європи

Павел Станчак, радник представництва Оператора ГТС України в Європейському Союзі, взяв участь в дискусійній панелі «Регіональний проект: статус Вертикального коридору. Особливе положення Центральної та Південно-Східної Європи в новому ландшафті постачання» в рамках LNG-саміту в Будапешті.

Як зазначив Павел Станчак, минулого року ОГТСУ спільно з європейськими партнерами зосередився на розвитку Трансбалканського коридору. Зокрема, його використання в реверсному режимі, що допомогло б створити стратегічно важливу ланку, яка з’єднує потужності LNG-терміналів у Греції, українські підземні сховища та клієнтів з Центрально-Східної Європи. У 2023 році цим маршрутом в Україну в реверсному режимі було транспортовано 6 ТВт-год (550 млн м3) газу. Кульмінацією зусиль Оператора ГТС України на цьому етапі стало приєднання до Ініціативи Вертикального коридору 19 січня 2024 року.

«ОГТСУ готовий надати потужності для транспортування газу в країни, які все ще залежать від доставки з одного напрямку, зокрема в Австрію та Словаччину. Ще однією важливою перевагою українського маршруту є доступ до ПСГ, які надають дуже привабливі та гнучкі послуги потенційним користувачам. Ці фактори змінять регіональний ринок, що призведе до диверсифікації поставок, більшої стабільності ринку, посилить енергетичну безпеку Європи та пришвидшить інтеграцію України в європейський енергетичний сектор», – зауважив радник представництва Оператора ГТС України в Європейському Союзі Павел Станчак.

В дискусії взяли участь Іон Стеріан, генеральний директор Transgaz, (Румунія), Константінос Сіфнайос, віце-президент і керуючий директор Gastrade S.A. (Греція), Теодора Георгієва, виконавчий директор і член правління, ICGB AD, Interconnector Греція-Болгарія, Кирил Равначки, член правління Bulgartransgaz (Болгарія), Растислав Нукович, генеральний директор Eustream (Словаччина), Саболч Ференц, генеральний директор FGSZ Hungarian Gas TSO (Угорщина) і  Сотиріс Бравос, директор з комерційних послуг, Desfa (Греція).