Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Transit Map Jul 2021
Транзит газу в липні не збільшився попри зупинку газогонів в обхід України

У липні 2021 року транзит природного газу українською ГТС до країн Європи склав 3,848 млрд куб. м. За звітний період Оператор ГТС України протранзитував до Польщі 0,34 млрд куб. м газу, до Словаччини – 2,514 млрд куб. м, до Угорщини – 0,804 млрд куб. м, до Молдови – 0,189 млрд куб. м.

Як і попереднього місяця, середньодобовий транзит становив 124 млн куб. м. «Газпром» використовує всі раніше заброньовані потужності та не виявив зацікавленості у додаткових транзитних потужностях попри рекордне зростання цін на європейських ринках газу, низькі для цього періоду обсяги газу в європейських газових сховищах і планову зупинку маршрутів Ямал-Європа та «Північний потік-1».

За даними операторів сухопутних продовжень газопроводу «Північний потік-1» в Німеччині – OPAL і NEL – за 10 днів ремонту країни ЄС недоотримали понад 1,6 млрд кубометрів газу, ще 320 млн кубометрів – через ремонт газопроводу «Ямал – Європа».

«Щоб компенсувати європейцям недоотримані обсяги газу, та при цьому не нарощувати додатковий транзит через Україну, Газпром спустошує свої ПСГ у Європі. Згідно з даними GIE, найнижчі запаси у Європі саме у ПСГ, що контролюються Газпромом. Так, у оператора ПСГ в Німеччині Astora (належить Газпрому) рівень заповненості – менше 13%, у інших операторів – в середньому 63%. У Австрії Astora та GSA (також Газпром) – 14%, інші оператори – 48%. Навіть зараз Газпром відбирає газ із сховищ для виконання своїх контрактів. Відповідно дефіцит газу у ПСГ Європи значною частиною є штучним і не є першопричиною зростання цін. До речі, до початку опалювального сезону не так вже й багато часу», – коментує гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

На думку керівника ОГТСУ, такими діями російська компанія переслідує дві мети – економічну та політичну: підвищення ціни на блакитне паливо та пришвидшення процесу введення в експлуатацію «Північного потоку-2», що наразі будується прискореними темпами.

«Поведінка Газпрому негативно позначається на європейському ринку газу та впливає на економіку всього регіону. На мою думку, в ситуацію має втрутитись відповідний Антимонопольний орган Європи. До того ж, на таку стратегію російської компанії варто зважати при сертифікації «Північного потоку-2», – переконаний Макогон.