Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
09_02 ESG_E
У 2022 році ОГТСУ суттєво знизив викиди шкідливих речовин в атмосферу

Охорона довкілля та енергоефективність – це відповідальність та ознака ефективності процесів компанії. Оператор ГТС України дотримується міжнародних стандартів та успішно реалізує екологічні проєкти для ощадливого використання ресурсів та збереження довкілля.

«Завдяки реалізації Концепції покращення енергоефективності та оптимізації виробничо-технологічних витрат (ВТВ) природного газу в процесі транспортування, в межах стратегії компанії, у 2022 році ОГТСУ скоротив обсяги ВТВ на понад 4,5 млн куб. м порівняно з минулим роком», – зазначив менеджер проєкту Микита Слободян, к.т.н, начальник управління використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження та екології ОГТСУ.

Також за рахунок впровадження енергозберігаючих заходів та запобігання перевитрат природного газу на об`єктах ГТС минулого року ОГТСУ заощадив понад 110 млн куб. м природного газу та майже 8 млн кВт. год електроенергії.

В результаті реалізації проєктів з енергоефективності та мінімізації негативного впливу на довкілля, а також зменшення обсягів транспортування газу, ОГТСУ в 2022 році знизив викиди шкідливих речовин в атмосферу на 402 тис т. (32,1%) без врахування втрат природного газу через військову агресію росії.

Це стало можливим завдяки реалізації низки ініціатив, зокрема:

  • Розширення функцій мобільних лабораторій із виявлення та усунення витоків природного газу в частині обстеження підземних комунікацій КС, ГРС, ГВС, а також використання портативних аналізаторів витоків газу (INSPECTRA ® LASER);
  • Розширення можливостей експлуатаційного пероналу ЛВУМГ з ущільнення запірної арматури завдяки придбанню та використанню 25 комплектів пристроїв для усунення витоків природного газу та газоаналізаторів Testo 350 для проведення замірів фактичних обсягів викидів забруднюючих речовин із необхідними параметрами;
  • Придбання та використання камери оптичної візуалізації EyeCGas 2.0, яка миттєво виявляє витоки природного газу на об’єктах ОГТСУ.

Також компанія системно проводить навчання працівників виробничих підрозділів щодо поводження з відходами виробництва та ощадливого споживання.

Слід додати, що Оператор ГТС України у 2022 році підтвердив сертифікацію систем екологічного та енергетичного менеджменту у відповідності до вимог міжнародних стандартів ISO 14001:2015 та ISO 50001:2018. Компанія щорічно звітує за стандартами OGMP 2.0.