Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Hun-Ukr_
Укртрансгаз та FGSZ збільшують технічну потужність транспортування газу на 14% за напрямком Угорщина-Україна

29 травня 2019 року, м. Київ – За результатами проведення низки підготовчих заходів Операторами ГТС України та Угорщини, технічна потужність транспортування природного газу за напрямком Угорщина-Україна збільшена на 14%.

Відповідні корегування вже внесені в угоду про взаємодію між АТ «Укртрансгаз» та FGSZ LTD і вступають в дію, починаючи з 30 травня 2019 року.

Оператори домовилися про збільшення загальної потужності у точці ГВС «Берегдароц» з 17,1 до 19,5 млн куб. м на добу.

Такі зміни значно збільшують технічну можливість імпорту природного газу в Україну з Угорщини, що є особливо важливим у контексті підготовки до зимового сезону 2020. Оскільки контракт між «Нафтогаз України» та «Газпром» закінчується наприкінці 2019 року, і наразі жодних нових угод не підписано, Україна готується до ймовірності припинення транзиту з початку 2020 року. Для зменшення ризиків та стабільного проходження наступного опалювального сезону в Україні, необхідно накопичити близько 20 млрд куб. м газу в підземних сховищах України. Що складає на 3 млрд куб. м газу більше у порівнянні з попереднім періодом 2018 року.

Потрібно зазначити, що угорський напрямок імпорту стає все більш популярним серед замовників послуг АТ «Укртрансгаз». У 2016 році з Угорщини до України було завезено близько 1 млрд куб. м, у 2017 – 2,8 млрд куб. м, а в 2018 – вже 3,4 млрд куб. м. Більше того, з початку 2019 року за цим напрямком вже було імпортовано 0,92 млрд куб. м, що на 66% більше за аналогічний період 2018 року.

Беручи до уваги той факт, що тарифи на точки виходу з ГТС Угорщини у період з квітня по вересень є конкурентними на європейському ринку газу, можна очікувати, що і в цьому році продовжиться зростання імпорту природного газу до України з Угорщини.   

Станом на сьогодні в ПСГ України знаходиться 11,1 млрд куб. м природного газу, що на 1,7 млрд куб. м перевищує загальний обсяг природного газу на ту ж дату у 2018 році. З початку травня до ПСГ закачано 1,6 млрд куб. м, а середньодобовий об`єм закачування склав 60 млн куб. м.