Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
65489494
USAID ПЕБ допомагає Україні удосконалити правила балансування газового ринку й узгодити їх з Мережевим кодексом ЄС

USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ) презентував результати проєкту щодо Аналізу механізмів балансування на газовому ринку та надав основні рекомендації щодо досягнення прозорості й ефективного балансування на ринку природного газу України.

На відкритті заходу Кетлін Кірш, заступниця директора Офісу критичної інфраструктури USAID/Україна, підкреслила, що «USAID має твердий намір і надалі підтримувати енергетичний сектор України задля зміцнення енергетичної безпеки та просування правових і регуляторних змін, спрямованих на реформування ринку. Правовий режим воєнного стану призупинив багато ринкових змін, в тому числі й змін до правил балансування. Незважаючи на те, що більшість із запроваджених змін мали на меті стабілізувати ситуацію, вони значно вплинули на процес балансування та учасників ринку. Мета проєкту, реалізованого через USAID Проєкт енергетичної безпеки, – удосконалення правил балансування та їх узгодження з Мережевим кодексом ЄС».

За словами Джастіна Гунесінге, керівника газового напрямку USAID ПЕБ, Аналіз послуг балансування на газовому ринку розкриває аспекти фізичного та комерційного балансування природного газу з моменту запровадження в Україні воєнного стану. Він містить рекомендації щодо забезпечення фізичної цілісності та економічної рівноваги системи завдяки запровадженню дієвих правил балансування, узгоджених з Мережевим кодексом ЄС з балансування (EU BAL NC).

Експерти компанії Ernst & Young, субконтрактованого USAID Проєктом енергетичної безпеки для проведення Аналізу, надали рекомендації щодо регуляторних і фінансових змін до Кодексу газотранспортної системи, які спрямовані на досягнення прозорих та ефективних послуг правил балансування на газовому ринку України.

Дмитро Липпа, Генеральний директор Оператора ГТС в Україні, твердо переконаний у тому, що основні висновки і рекомендації допоможуть як ОГТСУ, так і Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), запровадити запропоновані регуляторні і фінансові зміни з метою вдосконалення послуг балансування на ринку природного газу в Україні, відповідно до Мережевого кодексу ЄС.