Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Fin_Rez_OGTSU_9mo
За дев’ять місяців 2021 року ОГТСУ отримав 5,8 млрд грн чистого прибутку

За 9 місяців 2021 року чистий прибуток Оператора ГТС України (ОГТСУ) склав 5,8 млрд грн, чистий дохід від реалізації послуг — 40 млрд грн.

READ IN ENGLISH

Зростання заборгованості операторів ГРМ через значні обсяги газу, відібраного із системи магістральних газопроводів, до 10,7 млрд грн є ключовим фактором впливу на фінансові результати ОГТСУ.

«Оператор ГТС України залишається прибутковою компанією, проте заборгованість облгазів все сильніше впливає на фінансову стабільність підприємства: хоча від облгазів надходять кошти для погашення дебіторської заборгованості за послуги балансування газу, сформованої у лютому-березні 2021 року, їх обсяг не співставний із накопиченими боргами. Ситуація погіршується тим, що паралельно формується нова заборгованість, наприклад, у вересні заборгованість облгазів за послугу балансування зросла на понад 2,6 млрд грн. Ця ситуація відображена у фінансовій звітності через створення резерву під кредитні збитки», – пояснив фінансовий директор Оператора ГТС України Юрій Кулик.

Чистий рух грошових коштів від операційної діяльності ОГТСУ за 9 місяців 2021 року становив 8,2 млрд грн проти 26,6 млрд грн за аналогічний період минулого року. Дебіторська заборгованість ОГТСУ зросла до 12,4 млрд грн, а резерв під кредитні збитки, пов’язаний з цією заборгованістю, склав близько 8 млрд грн.

Податки і збори Оператора ГТС до державного та місцевих бюджетів склали 11,8 млрд грн.

«Уряд у жовтні затвердив новий порядок проведення розрахунків для облгазів — автоматичний розподіл коштів на рахунки облгазів та Оператора ГТС. Ми підтримуємо якомога скоріше впровадження цього механізму і очікуємо, що він покращить дисципліну облгазів по оплаті послуг Оператора. Для запуску нового автоматизованого проведення розрахунків НКРЕКП має розрахувати і затвердити нормативи розподілу коштів. Таким чином, облгази будуть розраховуватися не так як бажають, а пропорційно до отриманих ними фактично коштів від споживачів», — підсумував генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

При цьому, за підсумками трьох кварталів 2021 року обсяг виконання виробничих програм склав 5,3 млрд грн. Тим самим ОГТСУ здійснив підготовку до опалювального сезону 2021/2022 року.

Нагадаємо, за підсумками 2020 року чистий прибуток Оператора ГТС України склав 20,4 млрд грн.