Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20240212 Japan Ambassador
За координації Міненерго Оператор ГТС України отримає 1800 захисних габіонів від Японії

Допомагати не лише енергетичним обладнанням, але і засобами його захисту. Такою є позиція японських партнерів, які за тісної співпраці з Міністерством енергетики України системно підтримують українську енергетичну та газову сферу.

Днями Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда та заступник головного представника українського офісу Японського агентства міжнародного співтовариства (JICA) Сатоші Сугімото під час візиту на один з об’єктів Оператора ГТС України оголосили про передачу 1800 габіонів, що будуть використовуватися для фізичного захисту об’єктів критичної інфраструктури ГТС в різних областях України. 320 з них – вже доставлені.

«Перш за все, користуючись нагодою, хочу подякувати всьому персоналу критично важливої національної інфраструктури, особливо співробітникам ОГТСУ, за ваші героїчні зусилля. Ви щоденно захищаєте важливі об’єкти та продовжуєте працювати попри удари росії. Я радий бачити, що перші габіони, які в Японії ми називаємо «Ґрунтова броня», вже прибули до вас. Ці габіони довели свої високі противибухові якості та використовуються японськими Силами Самооборони. Позиція Японії щодо підтримки вашої країни не похитнеться, і ми продовжуватимемо підтримувати Україну та її народ до перемоги і надалі», – підкреслив Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда.

Міністр енергетики Герман Галущенко своєю чергою подякував Уряду Японії і всьому японському народу за системну підтримку у відновленні енергетичного сектору України.
«Автотрансформатори, газові турбіни, захисні споруди – все це ми отримуємо завдяки непохитній позиції Японії у прагненні підтримати Україну та український народ. Також Японія є нашим важливим партнером у реалізації Формули миру Президента Володимира Зеленського, важливими складовими якої є пункти енергетичної безпеки, а також радіаційної та ядерної. Щиро вдячні за стійку позицію та підтримку», – підкреслив міністр.

«Забезпечення першого рівня захисту критичної інфраструктури вимагає злагодженої роботи уряду, міжнародних партнерів, операторів критичної інфраструктури. Завдяки підтримці Уряду Японії ми отримали додаткові спроможності пасивного захисту», – зазначила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.

Генеральний директор Оператора ГТС України Дмитро Липпа додав, що отримані габіони будуть розповсюджені по всім лінійно-виробничим управлінням компанії. Особливо важливими вони будуть у прифронтових регіонах.

«Від імені всього колективу ОГТСУ і себе особисто щиро дякую Його Високоповажності Послу Мацуді, Уряду та всьому японському народу. Ми дуже цінуємо підтримку, яку надаєте нам аби протистояти агресору. Захист об’єктів критичної інфраструктури, особливо в енергетиці, дуже важливий напрям роботи. І велика партія габіонів від Японії додатково посилить наш захист», – зазначив генеральний директор Оператора ГТС України Дмитро Липпа.

Решту габіонів Оператор ГТС отримає найближчим часом. Захисні споруди будуть встановлюватися одразу після прибуття на об’єкти для посилення захисту від можливих ворожих атак.