Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Transportation April-Oct (site) UA
За сім місяців з ЄС та Молдови до України надійшло понад 3,2 млрд куб. м природного газу

Це в 4,5 рази більше, ніж за аналогічний період 2022 року. Тоді показник склав 716 млн куб. м.

З квітня по жовтень 2023-го року Оператор ГТС України протранспортував до України 3,2 млрд куб. м природного разу з ЄС та Молдови. Основні обсяги належать іноземним компаніям та надійшли для зберігання в українські ПСГ.

Цього сезону основним джерелом надходження природного газу був словацький напрям — 1,373 млрд куб. м або 43% від загальних обсягів. З Угорщини надійшло 918,2 млн куб. м (29%), з Польщі — 382,5 млн куб. м (12%) та з Румунії через Молдову — 540,5 млн куб. м (16%).

Південна гілка української ГТС, яка є частиною Трансбалканського коридору, цього року активно використовувалась для комерційних поставок газу з Румунії. Здебільшого цим маршрутом транспортувався газ на замовлення іноземних трейдерів для зберігання в Україні.

«Європейський ринок газу змінюється і змінюється роль української ГТС. Ми готові пропонувати нові рішення своїм клієнтам і серед таких, зокрема, бачимо Трансбалканський коридор. Цей маршрут здатен об’єднати ринки Південної та Центральної Європи, сполучити LNG-термінали Греції, сховища України та центрально-європейських споживачів у один ланцюжок поставок», — відзначив генеральний директор Оператора ГТС України Дмитро Липпа.