Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
EC2B2386
Замовлення на транспортування газу на польському кордоні перевищили гарантовану потужність точки виходу з ГТС України

11 січня 2021 року, м. Київ – Замовлення трейдерів на транспортування газу з України до ЄС на віртуальній точці з’єднання Україна-Польща є більшими, ніж спроможність газотранспортної системи на даний момент. Компанія була вимушена обмежити замовлення трейдерів на вивезення газу в режимі short-haul. Це ще раз підкреслює, що наявність віртуальних точок на всіх кордонах є в інтересах всього ринку Східної Європи і буде користуватися попитом.

При гарантованій потужності точки виходу 12,9 млн м3 на добу, замовлення на гарантованій основі склали 11,1 млн м3, ще близько 120 тис. м3 були дозамовлені на аукціонній платформі на добовій основі.

У той же час замовлення послуги short-haul у ці дні досягало 3 млн м3, що пов’язано зі зростанням попиту на природний газ в Європі у зв’язку з похолоданням. ОГТСУ може забезпечити фізичний потік в обсязі 12,9 млн м3. Відповідно, компанія пропорційно обмежила обсяги послуги short-haul для замовників послуг транспортування до близько 1,7 млн. м3.

Нагадаємо, що short-haul (або потужність з обмеженнями) відповідно до Кодексу ГТС є найбільш переривчастою послугою, яка може надаватися виключно у разі наявності технічної можливості у ОГТСУ. При цьому, тариф на цю послугу є найнижчим – у 2-3 рази нижче ніж при замовленні гарантованих потужностей. Особливість послуги short-haul є ризик того, що замовники можуть не отримати її у повному обсязі. У цьому разі послуга оплачується лише за фактичний обсяг  транспортування.