Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Baltic Pipe Map UA (site)
Запуск Baltic Pipe: перед українськими замовникам відкривається ще одна можливість для імпорту газу з Норвегії

У вівторок, 27 вересня, з метою укріплення міжнародних партнерських відносин т.в.о. гендиректора Оператора ГТС України Павел Станчак взяв участь у церемонії відкриття газопроводу Baltic Pipe, який через Данію з’єднав Норвегію і Польщу.

Як зазначив керівник ОГТСУ, потенційно в українських замовників з’являється можливість купляти газ через цей газогін або в Норвегії, або в Польщі для подальшого постачання в Україну. Натомість для європейських партнерів Україна, зокрема наші колеги з «Укртрансгазу», можуть запропонувати найпотужнішу в Європі систему українських підземних газових сховищ, здатну прийняти на зберігання понад 10 млрд кубічних метрів газу.

Baltic Pipe має розпочати транспортування газу цієї суботи, 1 жовтня, з початковою потужністю, еквівалентною 2-3 мільярдам кубометрів на рік. Очікувалося, що він досягне піку своєї потужності в 10 млрд кубометрів газу на рік на початку 2023 року. Однак нещодавно польська й датська сторони повідомили, що роботи «просуваються добре» і повної потужності буде досягнуто достроково – до кінця листопада цього року.

На сьогодні є технічна можливість транспортувати норвезький газ до України або безпосередньо з Польщі (гарантована потужність на добовій основі), або через польсько-словацький інтерконектор.

«Передусім Baltic Pipe – це реальна диверсифікація маршрутів постачання газу, яка сприятиме зміцненню енергобезпеки Європи. Цей проект важливий для Польщі, як ключовий елемент у досягненні незалежності від російських енергоджерел. Для України цей маршрут також має потенціал як ще одна можливість для імпорту газу. Без сумнівів Baltic Pipe зробить свій внесок у створення більш аполітичного ринку газу», – вважає Павел Станчак.

Варто зазначити, Оператор ГТС України постійно розширює співпрацю зі стратегічними партнерами для диверсифікації джерел і маршрутів постачання природного газу до України. Протягом року компанія збільшила потужності для імпорту вдвічі – з 27 млн куб. на добу до 54 млн куб. м щодобово.

Наразі Україна має можливість купувати зріджений газ з Норвегії, США, Катару, регазифіковувати його на LNG-терміналах в Польщі та Литві та транспортувати до України.