Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
1
Україна та ЄС протидіятимуть використанню енергії як зброї, – спільна заява

Україна є стратегічною країною для транзиту газу: ЄС виступає за продовження транзиту газу українськю ГТС після 2024 р. Про це йдеться у спільній заяві за підсумками Саміту Україна – ЄС, який відбувся у Києві 12 жовтня 2021 року.

Президент України Володимир Зеленський, Президент Європейської Ради Шарль Мішель та Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн в межах проведення 23-го Саміту Україна-ЄС ухвалили спільну заяву. Серед іншого, у ній йдеться про підтвердження ролі України як стратегічної держави для транзиту газу та підтримку продовження транзиту газу територією України після 2024 року.

«Ми підкреслили важливість продовження модернізації української національної газотранспортної системи та подальшої співпраці щодо посилення європейської енергетичної безпеки. У контексті існуючих та майбутніх газотранспортних систем на території України та ЄС ми підтвердили наші спільні зобов’язання щодо повного застосування чинного законодавства ЄС та зобов’язань за Угодою про асоціацію. Ми також погодилися максимально використовувати наявні енергетичні мережі та потужності один одного, а також проводити консультації та координацію у відповідних ситуаціях щодо розвитку інфраструктури, які можуть зашкодити інтересам обох Сторін. Ми підкреслили необхідність повного застосування законодавства ЄС у сфері енергетики та конкуренції. Україна та ЄС підкреслили важливість спільної роботи проти будь-яких потенційних зусиль третіх сторін використовувати енергію як зброю, зокрема в контексті наслідків для стабільності транзиту газу територією України», – повідомляється у спільній заяві.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на спільній пресконференції учасників саміту Україна-ЄС заявила, що завдання Комісії разом з Україною пропрацювати всі сценарії постачання газу в майбутньому. Серед них можливість збільшення обсягу реверсу газу зі Словаччини.

Зазначимо, що Словаччина є одним з ключових партнерів України. Збільшення потужностей для гарантованого фізичного транспортування газу зі Словаччини в Україну посилить енергетичну безпеку України шляхом розширення можливостей транспортування газу з Австрії (хаб Баумгартен) словацьким коридором до України.

Нагадаємо також, що представники ТОВ «Оператор ГТС України» акцентували увагу на  використанні природного газу як енергетичної зброї під час засідання Політичного комітету НАТО в Брюсселі 5 жовтня цього року. Аби цьому запобігти, ОГТСУ послідовно підтримує необхідність обов’язкового запровадження європейських мережевих кодексів на кордоні Україна-ЄС та якнайшвидшого продовження транзитного контракту на найближчі 10-15 років, з можливим залученням стороною контракту Європейського Союзу.

Фото: Офіс Президента України