Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
ESG E Mobile Labs (site)
ОГТСУ  використовує розумне обладнання для збереження довкілля

Одне з пріоритетних завдань Оператора ГТС України – зменшити витоки природного газу для досягнення екологічних цілей стратегії, а відтак збереження навколишнього середовища.

Стратегія розвитку ОГТСУ передбачає досягнення амбітних екологічних цілей, які синхронізуються з європейським «зеленим курсом». Головна мета – зберегти життя майбутніх поколінь, а для цього в сучасному світі необхідно відповідально ставитися до споживання та зменшувати вплив виробництва на довкілля.

Ми успішно виявляємо та усуваємо неминучі, з огляду на специфіку діяльності компанії, виробничі втрати природного газу. Витоки на газотранспортних системах трапляються через нещільності кранових вузлів, фланцевих та різьбових з’єднань тощо.

Тому в ОГТСУ створена та постійно актуалізується база даних про стан усієї запірної арматури ГТС, яка  забезпечує виконання вимог стратегії ЄС щодо зменшення викидів метану. А система моніторингу витоків та робота спеціалізованих мобільних лабораторій в регіонах дозволяє досягати неабияких результатів.

У 2021 році 5 мобільних лабораторій обстежили до 200 тисяч одиниць приладів – кранів, вентилів, фланців тощо, виявили майже 2,5 тисяч джерел витоків та усунули об`єм витоків в майже 6 млн куб. м. Цим газом можна рік забезпечувати 4 тисячі домогосподарств: від приготування їжі до опалення.

Мобільні лабораторії, оснащені сучасним обладнанням:

  • виявляють та усувають витоки природного газу з технологічного обладнання ГТС
  • зменшують негативний вплив на довкілля
  • покращують фінансові показники компанії

Такі лабораторії розташовуються на промислових майданчиках ЛВУМГ та обстежують технологічне обладнання КС, ГРС, ГВС, ЛЧМГ. Виявлення місць витоків природного газу здійснюється методами електронної індикації (газоаналізатори та OGI камера). Крім того, використовується метод акустичного визначення витоків за допомогою спеціального обладнання – це дозволяє миттєво ідентифікувати місце витоку. У 2021 році компанія впровадила використання високоякісних комплектів із усунення витоків природного газу для виробничих підрозділів.

Так, за допомогою портативних аналізаторів витоку газу INSPECTRA® LASER GAZOMAT визначається концентрація  метану, а приладом Hi-Flow Sampler «Bacharach» вимірюється його об’ємна кількість в л/хв. Тобто визначається інтенсивність та об`єм витікання газу.

Окрім пошуку та вимірювання витоків газу з обладнання ГТС, лабораторії безпосередньо усувають витоки: набивають проблемну арматуру газогерметизуючими мастиками.

Обслуговують такі мобільні лабораторії 3-4 спеціаліста. Всі заміри та роботи виконуються фахівцями, які пройшли відповідне навчання та отримали міжнародні сертифікати.

Слід зазначити, що мобільні лабораторії проходять періодичну атестацію у встановленому порядку на технічну компетентність і незалежність вимірювань, а також повірку приладів.

«Оператор ГТС України – відповідальна компанія, що використовує в роботі сучасне обладнання на всіх виробничих ланцюгах для того, аби зберегти навколишнє середовище. Ми свідомі того, що великий бізнес сьогодні повинен відповідати екологічним цілям та підтримувати глобальні тренди «зеленого курсу», адже лише так ми зможемо дбати про здоров`я та життя людей», – зазначив Павел Станчак, заступник генерального директора з розвитку та трансформації Оператора ГТС України.