Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
всу
Справа приватних трейдерів проти ОГТСУ: Верховний Суд скасував рішення попередніх інстанцій і відправив справу на новий розгляд

Верховний Суд України на скаргу ОГТСУ у справі приватного газового трейдера ТОВ «ТАС енергія країни» проти держкомпанії «Оператор ГТС України» щодо стягнення коштів за добові небаланси за січень 2020 року своєю постановою погодився з доводами ОГТСУ про те, що суди першої та апеляційної інстанцій не достатньо дослідили положення Кодексу ГТС і Закону України «Про ринок природного газу» і не врахували всі докази. ВСУ скасував попередні рішення та передав справу до Господарського суду міста Києва на новий розгляд.

Під час розгляду справи в першій та апеляційній інстанціях попередню плату за добовий небаланс помилково було ототожнено із остаточною платою та невірно визначено порядок формування маржинальної ціни продажу природного газу.

У своїй позиції Верховний Суд України керувався Кодексом ГТС (глава 6 Розділ XIV), у якому розписано детальний алгоритм дій щодо розрахунку плати за добовий небаланс. Зокрема, визначено порядок формування маржинальних цін, з якого можна зробити висновок, що попередня вартість є орієнтовною і не вказує на її остаточність. Маржинальна ціна, за якою Оператор ГТС викуповує позитивні небаланси, має відповідати витратам компанії і вартості газу, який було придбано для цих потреб.

Колегія суддів ВСУ не погоджується з попередніми рішеннями, оскільки дослідженню підлягали не суто попередня вартість, визначена на кожен день, а саме маржинальна ціна, порядок визначення якої може бути відмінним від попередньої.

«Постанова касаційної інстанції на цьому етапі розгляду – перемога ОГТСУ. Наразі приватні трейдери намагаються фактично змусити Оператора ГТС сплатити їм за газ на 26% відсотків вище ринкової на той момент ціни. НКРЕКП також підтвердив, що дії Оператора ГТС є абсолютно виправданими, а приватні трейдери порушили вимоги законодавства та Кодексу ГТС, – заявив генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон. – Ми не дозволимо приватним трейдерам наживатись на держкомпанії. Податки з доходів ОГТСУ, а це 14,9 млрд грн за підсумками минулого року, надходять до держбюджету. Приватні ж компанії усіма правдами й неправдами намагаються поповнити власні кишені. Справедливість, докази та врешті-решт закон – на боці Оператора ГТС».

Суть справи: Для безперебійної роботи газотранспортної системи необхідна постійна підтримка рівня тиску газу. На ринку працюють більше 800 трейдерів, обслуговується майже 13 мільйонів споживачів, тому оператор має відслідковувати рівень тиску в ГТС та вживати необхідних заходів – фізично балансувати ГТС. Негативний небаланс – утворюється в ГТС, якщо протягом доби газу з неї вийшло більше газу, ніж зайшло, позитивний – навпаки. Тож, якщо, наприклад, комерційна компанія подала до ГТС більше газу, ніж потім реалізувала споживачам, Оператор ГТС має викупити цю різницю газу за маржинальною ціною, яка визначається згідно з Кодексом ГТС.

У січні 2020 року група приватних газових трейдерів створили позитивні небаланси, порушуючи вимоги Кодексу ГТС. Тобто подали в газотранспортну систему більші обсяги газу, ніж потребували його клієнти. За Кодексом ГТС постачальник має самостійно врегулювати такі небаланси шляхом продажу на вільному ринку, але ці компанії створили обставини, за яких Оператор ГТС був змушений викупити ці надлишкові обсяги газу за ціною вище ринкової. Загальний обсяг вимог приватних трейдерів складає близько 350 млн грн позитивних небалансів.

Окрім позитивних небалансів у цей період були і негативні – коли учасники ринку, здебільшого облгази, відбирали газ з ГТС в обсягах, які перевищували подачу газу в ГТС. За такою логікою Оператор ГТC має перерахувати ці небаланси в бік збільшення заднім числом і для облгазів, що може призвести до збільшення тарифу на розподіл для населення. Можлива сума перерахунку –майже 152 млн грн.