Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
CNG
Оператор ГТС України підтримує розвиток галузі екологічного транспорту в Україні

Оператор ГТС України вітає рішення Верховної Ради підтримати законопроекти щодо стимулювання розвитку галузі екологічного транспорту в Україні, зокрема використання стисненого природного газу (CNG – СПГ) в якості перехідного моторного палива.

На сьогодні компримований (стиснений) природний газ є найбільш доступним та ефективним паливом для українського транспорту, оскільки продукує на 80% менше шкідливих викидів при згорянні та забезпечує 40-50% економії витрат порівняно з нафтопродуктами. Крім того, СПГ також є перехідним паливом, яке в майбутньому може поступово заміщуватися біогазом.

«Це можливість не лише значно покращити екологію в містах, а й посилити енергетичну безпеку України, щоб зменшити залежність від імпортованого неекологічного палива з Білорусі-РФ, як бензин чи дизель. Розширення мережі СПГ-заправок не потребує значних інвестицій – вся інфраструктура вже є», – коментує гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

На сьогодні в Україні налічується більше 300 СПГ-заправок. Якщо попит на стиснений газ швидко зростатиме, цього буде замало. Проте розгалужена українська газотранспортна система дозволяє розширити мережу заправних станцій. Необхідна інфраструктура заправних станцій на метані може бути створена в будь-якому містечку або біля важливих автострад.

Серед переваг використання СПГ та біогазу в якості моторного палива:

  • – зменшення шкідливих викидів від основних міських джерел забруднення – автомобілів та як наслідок покращення екології міст;
  • – 40-50% економія витрат на експлуатацію та обслуговування автотранспорту державними та комунальними підприємствами, організаціями та установами, а також фізичними особами-споживачами;
  • – розгалужена мережа газопроводів 37,1 тис. км дозволяє легко розширити мережу заправних станцій;
  • – стимулювання розвитку відновлювальної енергетики – виробництво біогазу;
  • – стимулювання розвитку виробництва в Україні автомобілів на CNG, LNG та біогазі, обладнання для заправних станцій та комплектуючих виробів до них та ін.

«Європа переходить на більш екологічні види пального для транспорту задля виконання цілей стратегії Green Deal. Згідно з Директивою ЄС щодо розвитку інфраструктури з альтернативних видів палива (EU: Directive on Alternative Fuels Infrastructure), європейські країни мають забезпечити доступність у радіусі 150 км електро-, метанових та водневих заправок. Тобто стратегія енергетичного переходу у сфері транспорту закріплена на законодавчому рівні», – підкреслив Сергій Макогон.