Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
111_38484-1
Автоматизуємо процес одоризації газу для безпеки споживачів

14 квітня 2021 року – Природний газ не має кольору і запаху. Для безпеки та полегшення можливості визначення витоку газу в нього у невеликій кількості додають одорант – речовину з різким запахом. Раніше для цього використовувалися системи, що вимагали ручного втручання, а тепер цей процес автоматизований.

Щоб забезпечити належну одоризацію газу на 59 газорозподільних станціях ОГТСУ замінили ручні крапельні установки на автоматичні системи одоризації. Змонтовані комплекси вітчизняних виробників на базі мембранних насосів німецьких розробників. Вони повністю автоматизують процес одоризації пропорційно витратам природного газу та забезпечують більшу точність додавання одоранту.

Процес одоризації відбувається на газорозподільних станціях (ГРС) безпосередньо перед подачею блакитного палива операторам ГРМ (міськ-, облгази), що постачають газ вже споживачам. Одорант вводять у газопровід за допомогою спеціальних установок, які забезпечують його подачу суворо за встановленими нормами. Для одоризації природного газу ОГТСУ використовує речовини виробництва бельгійських та французьких компаній.

«Щоб забезпечити безпеку транспортування і використання газу, йому спеціально надають різкий запах. Раніше процес одоризації газу на ГРС відбувався за допомогою ручних крапельних одоризаторів газу. Даний метод потребував постійного контролю та коригування витрати одоранту оператором у залежності від витрати природного газу. Завдяки автоматизації не лише полегшиться праця наших співробітників, але й збільшиться точність і ефективність процесу одоризації газу, і, як наслідок, підвищиться надійність роботи ГТС, а також безпека побутових споживачів, які щодня включать сотні тисяч газових плит, котлів і нагрівачів в своїх будинках», – розповів Сергій Ященко, начальник відділу газорозподільних станцій ОГТСУ.