Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Мультивікна
Biomethane talks: Досвід Чехії. ОГТСУ спільно з ФРНГ провів дискусію фахівців біометанової галузі

Оператор ГТС України спільно з Федерацією роботодавців нафтогазової галузі розпочав серію онлайн зустрічей в межах проєкту «Biomethane talks» за участю представників бізнесу, експертного середовища та державних структур.  

Під час першої дискусії «Біометанова галузь: досвід Чехії» Голова секції біометану Чеської асоціації біомаси BIOM Мартін Шварц розповів про розвиток виробництва біометану в своїй країні. Представники органів влади, Верховної Ради України, Біоенергетичної асоціації та українського бізнесу розглянули реальні приклади успішного розвитку біометанових підприємств на території ЄС, а також поставити запитання спікеру.

Європейська комісія вважає Україну потенційно значущим гравцев у секторах водневої та біометанової енергетики, заявив під час виступу Мартін Шварц. Він також згадав про роль України в BIP-EU. Про нове партнерство було оголошено цього літа в Брюсселі:

«Мета цього партнерства полягає в тому, щоб виробляти 35 мільярдів кубометрів екологічно чистого біометану не пізніше 2035 року як заміну викопного газу, який імпортується до ЄС із росії. Представники ЄС прогнозують, що європейські країни-члени ЄС не можуть виробляти достатньо біометану, і тому Комісія ЄС розглядає Україну як потенційний ринок для виробництва біометану», – заначив гість.

За оцінками експертів, аби Україна могла реалізувати амбітну мету – виробництво 1 млрд куб м біометану до 2030 року –  вже з 2023 року потрібно приєднувати до мереж по 2-3 заводи щомісяця.

«Українські проєкти з виробництва біометану необхідно запускати за підтримки та участі міжнародних інвесторів, які мають досвід масштабування та експорту відновлюваних газів. Ми відкриті до такої співпраці з партнерами. Адже найкращий спосіб допомогти Україні це робити бізнес в Україні», – зазначила Ольга Бєлькова, директорка з питань взаємодії з державними органами влади та міжнародними організаціями ОГТСУ.

Оператор ГТС зацікавлений і готовий приєднувати виробників біометану до мережі, за умови дотримання технічних характеристик газу, зазначених у Кодексі ГТС. Це дозволить реалізовувати експортний потенціал та забезпечувати потреби всередині країни для підвищення енергетичної безпеки не лише України, а й Європи.