Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Certification
Де в новій енергетичній реальності Європи буде місце України?

Це одне з ключових питань, над яким наразі спільно працюють Міністерство енергетики, Оператор ГТС України та НАК «Нафтогаз», повідомила в ефірі ток-шоу Energy Club директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями ОГТСУ Ольга Бєлькова.

«Європа «відкрила очі» та готова до змін. Це прослідковується і в заявах Єврокомісії, і в пропозиціях щодо змін в ринкові правила ЄС, а також план RePowerEU, які направлені на мінімізацію використання російських енергоресурсів і посилення енергобезпеки. Ми також чуємо гучні заяви РФ і маємо зрозуміти, де в новій енергетичній реальності буде місце України.

Наразі ми з колегами ретельно вивчаємо всі пропозиції міжнародних партнерів і спільно маємо знайти формулу, в якій європейська енергетична безпека буде включати в себе і українську. Ми наполягаємо на тому, що використання українських газотранспортних та електромереж є вигідним і правильним для Європи, а також створює лінію захисту для України», – повідомила Бєлькова.

Як поінформувала директорка ОГТСУ, наразі українською стороною напрацьовано ряд нормативних пропозицій, направлених на інтеграцію України в можливості Європи. Серед іншого для енергонезалежності України є важливим створення нових маршрутів для транспортування газу з альтернативних джерел постачання, зокрема LNG-терміналів, збільшення потужностей на діючих маршрутах для імпорту газу (Словаччина, Польща).

Також пані Бєлькова підкреслила важливість обмеження транзиту газу через «Північний потік-1»:

«Бажання Європи позбутись енергоресурсів РФ – це правильний напрямок. Проте якщо це неможливо зробити сьогодні, то транзит газу саме через Україну слід припиняти в останню чергу. У нас немає окремих газопроводів для транзиту та окремих для транспортування газу українським споживачам. Це наш гуманітарний захист на період війни. На міжнародній арені ми будемо добиватися того, щоб санкції були направлені на посилення української позиції і послаблення російської».