Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Український енергетичний форум. Сергій Макогон
Діяльність після анбандлінгу: результати та виклики Оператора ГТС України

Завдяки анбандлінгу Оператора ГТС України в грудні 2019 року, за висновками Енергетичного співтовариства ЄС, Україна продемонструвала найсуттєвіший прогрес серед договірних країн у розвитку газового сектору.

Таку заяву під час виступу на Українському енергетичному форумі зробив генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

Оперативність та успішність проведення анбандлінгу наприкінці 2019 року, а також імплементація європейського енергетичного законодавства дозволили укласти нову угоду з «Газпромом», за умовами якої російський оператор ГТС зобов’язується користуватись послугами України з транзиту газу протягом п’яти років обсягом: 65 млрд. куб. м у 2020 році, 40 млрд. куб. м – щороку з 2021 по 2024 рр.

Перехід на європейські правила роботи з «Газпромом» дозволив також розпочати активну діяльність ОГТСУ з пошуку та розширення можливостей України на міжнародній арені. Були підписані міжоператорські технічні угоди з шістьма операторами ГТС сусідніх країн, створені віртуальні точки з’єднання (VIP) на кордоні з Угорщиною і Польщею, що було однією з вимог, передбачених мережевим кодексом ЄС з розподілу потужностей. Також після підписання транзитних угод із «Газпромом» та нових угод із операторами ГТС суміжних країн ЄС стала можливою послуга shorthaul. Завдяки цим змінам у 2020 році в підземні сховища для зберігання в режимі «митний склад» було закачано рекордні 10,1 млрд куб. м імпортованих обсягів.

Наразі Оператор ГТС України працює на подоланням викликів і загроз на внутрішньому та зовнішньому ринках газу.

Як зазначив Сергій Макогон, серед головних проблем оптового ринку України лишаються борги за газ, відібраний з ГТС на виробничо-технологічні потреби операторами ГРМ (облгази). З 43-х ОГРМ лише третина своєчасно розраховується за надану послугу.

«Тривалий безоплатний відбір значних обсягів газу призвів до накопичення боргів розміром майже 10 млрд грн, що створює загрозу для стабільної роботи Оператора ГТС та призводить до збитків держави. Тому ОГТСУ вітає врегулювання проблеми накопичення боргів на законодавчому рівні, зокрема ухвалення Верховною Радою сьогодні, 14 липня, механізму запровадження спеціальних розподільчих рахунків. Щоб кошти, які сплачують українці, були направлені за їх цільовим призначенням», – повідомив Макогон.

Головними зовнішніми викликами для української ГТС, на думку Макогона, є газопроводи в обхід України, основна мета яких позбавити Україну доходів від транзиту та посилити свій політичний вплив у Європі.

Оператор ГТС продовжує співпрацю з міжнародними партнерами задля збереження транзиту природного газу через територію Україну, а також над диверсифікацією джерел постачання газу. Крім того, ОГТСУ вивчає можливості транспортування відновлюваних газів.

«Незалежно від долі «Північного потоку-2» Оператор ГТС України проводить масштабну модернізацію і оптимізацію системи. Україна має великий внутрішній ринок газу, обслуговування якого – наш пріоритет», – резюмував керівник ОГТСУ.