Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
UA-PL-presentation-2
Для України та Польщі найкраща тактика боротьби з «Північним потоком-2» – поєднання потенціалів ринків газу

26 березня – Після тривалої перерви свою роботу відновила українсько-польська робоча група з питань енергетики. У п’ятницю, 26 березня, відбулося засідання сторін за участі представників Міненерго України, заступника Міністра клімату і навколишнього середовища Республіки Польща Адама Гібуорджа-Четвертінського, директорів Оператора ГТС України, а також представників польських установ і організацій.

Польща – стратегічний партнер України у сфері транспортування природного газу. За підсумками 2020 року ОГТСУ забезпечив транзит природного газу до Польщі на рівні 3,9 млрд куб. м газу, імпорт газу в Україну становив 1,5 млрд куб. м (+33% порівняно з аналогічним періодом минулого року), з яких 1 млрд куб. м імпорту газу припадає на віртуальний реверс. Протягом 2020-го до підземних сховищ з польської сторони для зберігання в режимі «митний склад» було направлено 1,024 млрд куб. м імпортованих обсягів, з яких 0,5 млрд куб. м надійшли в режимі short-haul–«митний склад».

На думку представників ОГТСУ, для поглиблення взаємовигідної співпраці польського та українського ринку газу учасники засідання обговорили наступні передумови: створення гарантованих потужностей у напрямку з Польщі до України; спрощення ліцензійних вимог Польщі до українських трейдерів; запровадження окремого режиму (вигідних тарифів та спрощених вимог до українських трейдерів) для спрощеного транзиту газу з LNG-терміналу до українсько-польського кордону; запровадження дисконту на транспортування газу для його подальшого зберігання в українських ПСГ; розподіл потужностей на спільному аукціоні польського та українського операторів.

Доступ до нових джерел постачання природного газу, зокрема через LNG-термінал в м. Свіноуйсьцє, створює значний потенціал інтеграції українського та польського ринків природного газу.

Але окрім спільних напрацювань задля покращення бізнес умов перед Польщею та Україною стоять і спільні зовнішні виклики – російський трубопровід «Північний потік-2».

«Спільна позиція України та Польщі в протистоянні цьому проекту є критично необхідною. Але найкращим методом боротьби проти «Північного потоку-2» для України та Польщі є розвиток нашої співпраці та поєднання потенціалів українського та польського ринків газу», – зазначила директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Оператора ГТС України Ольга Бєлькова.

З огляду на стрімкий розвиток відновлюваної енергетики та реалізацію «Зеленої угоди», спрямованої на перехід до безвуглецевої економіки континенту до 2050 року, українська та польська сторони також вбачають потенціал у поглибленні співробітництва щодо транспортування відновлюваних газів (водню, біометану та синтетичного метану).

«Оператор ГТС України поділяє європейський вектор щодо сталого розвитку та декарбонізації. Це відображено в стратегії компанії. А з урахуванням того, що Єврокомісія офіційно визнала Україну одним з основних потенційних майданчиків для виробництва і експорту відновлюваного водню в Європу, ми маємо проаналізувати всі можливості, щоб запропонувати відповідні сервіси. Подальша інтеграція з енергетичними ринками Європи – це інструмент не тільки для посилення енергетичної безпеки нашої країни, а й для розвитку її економіки», – зауважив Павел Станчак, заступник генерального директора з розвитку та трансформації ОГТСУ.

Консолідовані дії обох сторін зможуть мінімізувати ризики, які стоять перед нашими країнами та сприятимуть енергетичній безпеці та економічному розвитку держав.

Оператор ГТС України дякує дипломатичному корпусу та Міненерго України за поновлення роботи українсько-польської групи з питань енергетики.