Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20231215 Lyppa Rethinking Transbalkan
Дмитро Липпа розповів про роль української ГТС у розвитку газовидобутку в Чорному морі

Генеральний директор Оператора ГТС України Дмитро Липпа взяв участь у Форумі «Відбудова України: Стратегічна роль Румунії», що відбувся 13-14 грудня у м. Сіная (Румунія). Одна із панелей заходу, організованого аналітичним центром New Strategy Center, була присвячена запасам природного газу в Чорному морі та економічним можливостям, що відкриваються в зв’язку з його видобутком.

Під час своєї презентації Дмитро Липпа проаналізував актуальну ситуацію з постачанням природного газу на європейський ринок та спрогнозував зміни в його структурі внаслідок політики диверсифікації, що її проводять країни Південно-Східної Європи. Відтак, керівник ОГТСУ розповів про технічні й комерційні переваги української ГТС та окреслив роль, що її Оператор може відіграти в контексті цих змін, зокрема зважаючи на розвиток газовидобутку в Чорному морі. За його словами, центральне місце в даному питанні займає Трансбалканський коридор, що може забезпечити транспортування газу від берегів Чорного моря не лише до країн Центрально-Східної Європи, а й на зберігання до українських ПСГ, що є найбільшими в Європі.

«Трансбалканський коридор є вдалою нагодою для регіону переосмислити логістику транспортування енергоресурсів на фоні розвитку LNG-потужностей в регіоні та перспектив видобутку природного газу на родовищі Neptun Deep. Внаслідок цих факторів ринок природного газу в регіоні стрімко розвиватиметься, і роль ОГТСУ полягатиме в можливості транспортування цього газу до країн, які все ще залежать від російського газу, зокрема до Австрії та Словаччини. Маршрут через Україну вже існує та не вимагає великих інвестицій. Компанії, що займаються видобутком газу та трейдери зможуть використовувати його для доставки газу в країни попиту», – підкреслив Дмитро Липпа.

Насамкінець, керівник ОГТСУ розповів про можливості української ГТС в контексті розвитку альтернативної енергетики в регіоні. Зокрема, південь України є перспективним місцем для розвитку альтернативних джерел енергії, наприклад, водню, що створює перспективи для транскордонної співпраці в енергетичному секторі. Прикладом такої співпраці може стати транспортування водню з водневої долини на півдні Одещини для його використання на металургійному заводі, що розташовується в румунському місті Галац.