Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
59585299
До 2030 року Україна може вийти на виробництво 1 млрд куб м біометану на рік

Технічні та організаційні аспекти підключення виробників біометану до газотранспортної системи обговорили на тематичному семінарі представники бізнесу, Оператора ГТС та Біоенергетичної асоціації України. У семінарі також взяли участь ключові інвестори у біоенергетичну галузь – МХП Екоенерджі, Астарта, Clear Energy Group та інші.

READ IN ENGLISH

Ухвалення Верховною радою Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва біометану» спонукало до предметної фахової дискусії щодо майбутніх проєктів, пов`язаних із розвитком виробництва і застосування біометану в економіці України. Під час семінару розглядалися питання підключення майже25 біометанових заводів по всій території України.

Учасники обговорили особливості процесу приєднання до мережі, необхідність регуляторної підтримки та можливості розвитку співпраці. Адже реалізація стратегії розвитку виробництва біометану сприятиме децентралізації вітчизняної енергетичної галузі та створенню нових виробництв у регіонах України.

Директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями ОГТСУ Ольга Бєлькова зазначила, що Оператор ГТС України зацікавлений в посиленні взаємодії з виробниками біометану, адже цей напрямок – потужна експортна можливість для країни та гарна перспектива на шляху до декарбонізації.

«ОГТСУ це перш за все транзит, забезпечення газом споживачів, особливо під час осіннє-зимового періоду. Але ми – новатори, починаємо робити справу, яка може принести користь країні та кожному громадянину. Українська ГТС пов’язана з газотранспортною системою європейських країн, що потенційно забезпечує можливість експорту біометану та інших відновлюваних газів з України до Європи. Тому ми зацікавлені в системній роботі по розвитку цього напрямку», – сказала Ольга Бєлькова.

Також використання біометану в існуючому газовому обладнанні, дає можливість завантажити українську ГТС, що на сьогодні вкрай важливо. Відомі також факти придбання біометану на власні технологічні потреби Операторами ГТС ЄС, така можливість розглядається і для ОГТСУ в майбутньому. Головний інженер ОГТСУ Юрій Зябченко підкреслив, що необхідно налагодити ефективну взаємодію з виробниками біометану.

«Вже відпрацьовано організаційні моменти щодо подачі заявок про точки приєднання і процедуру комплектності. Запущено процес видачі технічних умов на підключення для одного з виробників біогазу. Ми керуємося і надалі будемо керуватися у своїй діяльності Кодексом ГТС, де прописані поточні вимоги до компонентного складу природного газу», – нагадав Юрій Зябченко.

За даними Біоенергетичної асоціації, Україна має потужний потенціал виробництва біометану і до 2030 року може вийти на продукування 1 млрд куб м цього палива на рік.
ОГТСУ, зі свого боку, зможе допускати біометан в мережу найближчим часом, за умови дотримання усіх необхідних технічних вимог.