Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Dumka Experta UA (site)
До уваги побутових споживачів – клієнтів ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз України»

08 червня 2022 року 8,8 млн українських домогосподарств, які отримували газ від постачальника «останньої надії»,  були переведені до ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз України». Раніше ці споживачі отримували природний газ від інших постачальників, зокрема, від 17 компаній під брендом «ТВІЙ ГАЗЗБУТ» та ТОВ «Одесагаз-Постачання».

Ця подія впливає на значну кількість споживачів природнього газу, тож Оператор ГТС України вважає доцільним надати додаткові роз’яснення з цього приводу та попередити можливе поширення маніпулятивної інформації:

  • Це важливе рішення прийняло Міністерство енергетики України  (наказ №198 від 08.06.2022 р.) на виконання рішення Кризового комітету (протокол засідання Кризового комітету від 03 червня 2022 року N 1) та  з урахуванням листа Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 03 червня 2022 року № 4521/16/7-22.
  • Оператор ГТС України, діючи в межах чинного законодавства, а також та на прохання ГПК «Нафтогаз України» (лист № 119/2.2-72-86-2022 від 08.06.2022р.) виконав наказ Міненерго, а саме: здійснив перенесення побутових споживачів, які станом на 08.06.2022 знаходились в Реєстрі споживачів постачальника “останньої надії”, до Реєстру споживачів ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”. Також Оператор ГТС України забезпечив можливість ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” реєстрацію побутових споживачів постачальника “останньої надії”  в реєстрі ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” без надання постачальником інформації щодо заяви-приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам. Це спростило перехід до нового постачальника, дозволивши автоматичну реєстрацію споживача без надання інформації щодо заяви-приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам.
  • Таким чином, згідно наказу Міненерго 8,8 млн споживачів, що потрапили до реєстру постачальника «останньої надії», стали клієнтами ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України». Положеннями Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам визначено, що постачальник зобов’язується, зокрема, надавати споживачу інформацію: про свої послуги, ціни на природний газ, порядок оплати за спожитий природний газ, іншу інформацію, що вимагається чинними нормативно-правовими актами, а також інформацію про ефективне споживання природного газу.

Така інформація оприлюднюється на сайті постачальника і безкоштовно надається споживачу на його запит. Щоб отримати цю інформацію, новим споживачам ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» треба звернутися за контактами, вказаними на веб-сайті компанії. За законодавством, саме компанія-постачальник має надати цю інформацію споживачу.