Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20230802_OZP_(site)
Друга зима під час повномасштабної війни: ОГТСУ вийшов на фінішну пряму підготовки до ОЗП

Україна веде масштабну підготовку до опалювального сезону. У тісній координації з Міненерго компанії та підприємства нафтогазової, електроенергетичної, вугільної галузі ведуть відновлювальні, ремонтні роботи, та готують відповідну інфраструктуру до зими в умовах воєнних викликів.

Фахівці Оператора ГТС України другий сезон поспіль готують газотранспортну систему до осінньо-зимового періоду під час повномасштабної військової агресії росії проти України. Окрім звичайних заходів підготовки, особлива увага приділяється надійності транспортування газу на кордоні з європейськими країнами.

Підготовчі роботи на ГТС розпочалися одразу після закінчення попереднього опалювального сезону — у квітні 2023 року. Слід зазначити, що виконання робіт по ряду планових показників вже завершено, зокрема і капітальний ремонт лінійної частини трубопроводів. Крім того, окремі заходи на лінійній частині магістральних газопроводів та на ГРС виконані на рівні 90% і вище, а саме – очищено 641,6 км внутрішньотрубної порожнини трубопроводів, проведено реконструкцію і ремонт 168 газорозподільних станцій та 739 систем автоматичного контролю і сигналізації на газорозподільних станціях (ГРС).

Виконання планових ремонтних робіт по заходах з підготовки до ОЗП 2023/2024 у вересні цього року продовжується.

Фахівці ОГТСУ також проводять розрахунки та аналізують потреби України в природному газі для безперебійного проходження опалювального сезону 2023/2024. Зокрема, опрацьовуються різні сценарії можливих кризових ситуацій та моделюються шляхи їх вирішення.

Для забезпечення власних виробничо-технологічних потреб під час проходження опалювального сезону ОГТСУ закупив близько 200 млн куб. м природного газу.

Паралельно з підготовкою до ОЗП, підрозділи компанії беруть участь у ліквідації наслідків російської агресії на деокупованому Сході. Працюючи плече до плеча з воїнами ЗСУ та саперами ДСНС, виконують роботи по відновленню доступу до пошкоджених окупантами об’єктів ГТС. З переміщенням фронту та деокупацiєю населених пунктів, окремо буде узгоджуватись підготовка до ОЗП об’єктів на звільнених територіях.

«Атаки на цивільні та енергетичні об’єкти показали, що для ворога немає заборонених цілей. Тому в підготовці до нового опалювального сезону наш обов’язок — максимально підготувати ГТС до викликів війни. Наші колеги в усіх регіонах працюють над забезпеченням доступу українців до природного газу. Ми постійно співпрацюємо з ЗСУ, ДСНС та місцевими військово-цивільними адміністраціями, щоб отримати доступ до пошкоджених окупантами об’єктів та відновити їх роботу. Ми робимо усе можливе, щоб мінімізувати вплив прийдешньої зими на життя та побут українців», – зазначив Юрій Зябченко, головний інженер ОГТСУ.

Оператор ГТС України координує свої плани з підприємствами енергетичного комплексу України та посилює енергетичну безпеку держави.