Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
02_01 ESG Підсумки
ESG: у 2022 році ОГТСУ проявив стійкість до викликів, гнучкість та вірність своїм принципам

Оператор ГТС України – відповідальна компанія, яка неухильно дотримується принципів сталого розвитку. Ми знаємо, що відповідальне ставлення до природніх ресурсів і навколишнього середовища, високі соціальні стандарти та якість корпоративного управління є базовими чинниками ефективного бізнесу.

#Social

Соціальна складова ОГТСУ за останній рік проявилася максимально яскраво. Разом з іншими компаніями ОГТСУ знаходиться на передньому краї енергетичної фронту: окрім основної роботи та ремонтів пошкодженої інфраструктури, ми допомагаємо громадам в усіх регіонах країни впоратися з наслідками руйнувань, які несе ворог.

Наші ЛВУМГ разом з місцевою владою відновлюють водопостачання, гасять масштабні пожежі, спричинені російськими обстрілами, евакуюють людей з небезпечних регіонів та облаштовують для них умови на новому місці, збирають і переправляють гуманітарні вантажі, регулярно здають кров як донори. Здається, що наші співробітники можуть геть усе. Бо їхня відповідальність сягає далеко за межі суто професійних навичок.

Лінійно-виробничі управління ОГТСУ отримали подяки від міських голів, голів військово-цивільних адміністрацій, комунальних підприємств, військових підрозділів, і навіть медаль за волонтерську діяльність. Тільки разом ми можемо здолати ворога і перемогти, на складних фронтах.

Компанія також продовжувала підтримувати професійне зростання співробітників: ми і далі невпинно навчалися на усіх рівнях, адже постійне вдосконалення виробничих процесів це важливий елемент стійкості бізнесу.

#Environment

Під час війни питання відповідального споживання ресурсів постає особливо гостро. ОГТСУ послідовно дотримується політики енергозбереження, тому за останній рік ми повністю переглянули підхід до споживання електроенергії. Це і економний режим в офісах, і  спеціальний режим роботи компресорних станцій, і раціональне використання електродвигунів, і реконструкція системи зовнішнього освітлення і освітлювальних мереж і багато іншого. Завдяки енергоефективним заходам підрозділи ОГТСУ заощаджують десятки мільйонів кубометрів природного газу. Ми впровадили технологію ремонту газопроводів під тиском, виявляємо та усуваємо витоки через ущільнення технологічного обладнання,  ремонтуємо МГ із застосуванням пересувного компресора тощо.

Крім того, ОГТСУ реалізує Стратегію розвитку, положення якої відповідають цілям Стратегії ЄС зі скорочення викидів метану. Наша компанія почала запроваджувати заходи зі зниження викидів метану одразу після андбандлінгу у 2019 році. Результат: зниження показника неконтрольованих викидів (fugitive emissions) у відношенні до загального обсягу емісії метану із 42% (2019 р) до 28% (2021 р).

Попри війну, що триває, Україна залишається надійним та перспективним партнером Європи і в питанні енергетичного переходу до безвуглецевої енергетики. ОГТСУ активно підтримує розвиток ринку відновлюваних газів, зокрема, біометану. У 2022 році експерти компанії були залучені до розробки ключових нормативних актів, які відкриють можливості виробництва і експорту біометану в Європу. Три потенційні виробники офіційно звернулись із заявками і отримали від ОГТСУ технічні умови для приєднання своїх об’єктів до мережі. Ще 11 потенційних виробників біометану консультуються із ОГТСУ стосовно можливості приєднання до ГТС 27 біометанових об’єктів, загальною заявленою потужністю 210 млн куб. м біометану рік. Ми робимо усе можливе, аби Україна була інтегрована в європейський ринок відновлюваних газів та зробила свій вагомий внесок у досягнення цілей RepowerEU.

#Governance

Кожна компанія в Україні сьогодні адаптується до нових умов ведення бізнесу, коли пріоритетом є безпека людей, гнучкість процесів та керування ризиками. ОГТСУ працює за міжнародними стандартами, має в своєму арсеналі напрацювання щодо комплаєнс ризиків, політики доброчесності, протидії корупції, запобігання та виявлення шахрайства, етичного ведення бізнесу та системи ризик-менеджменту. Ми і надалі триматимемо високу планку дотримання стандартів ведення бізнесу, аби зробити Україну повноцінним гравцем на світовому газовому ринку.