Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
pipe
EY на замовлення Світового банку пропонує механізми вирішення проблеми неоплачених відборів газу з ГТС

Неоплачувані відбори природного газу з ГТС є загрозою українському ринку газу та негативно впливають на фінансове становище Оператора ГТС України. З огляду на це Світовий банк надав підтримку всім стейкхолдерам ринку газу, а також органам державної влади, реалізувавши проєкт «Консультаційні послуги щодо забезпечення фінансової стабільності Оператора ГТС».

Виконавцем ініціативи Світового банку став один зі світових лідерів з консалтингу – компанія EY (Ernst&Young). Для виконання проєкту консультанти із залученням ключових сторін комплексно дослідили передумови та причини виникнення проблеми, розробили і опрацювали можливі рішення проблеми.

Нагадаємо, що з 2020 року ОГТСУ бореться з неоплаченими відборами газу з ГТС. Такі відбори є системними і здійснюються переважно операторами ГРМ (обл-, міськгазами) для покриття власних виробничо-технологічних витрат (ВТВ). Оператори ГРМ – це приватні компанії, які поза іншим отримують плату за послугу розподілу газу від споживачів. У тарифі за цю послугу передбачені кошти на закупівлю газу для витрат облгазів. Натомість, через недосконалості у регуляторному середовищі та системні проблеми в існуючій моделі відносин на ринку газу, набула поширення практика відбору операторами ГРМ газу із газотранспортної системи України. Такі відбори кваліфікуються як «добовий небаланс». І такі небаланси негативно впливають на фінансове становище ОГТСУ. Станом на серпень 2021 року обл-, міськгази заборгували Оператору ГТС України близько 9 млрд грн.

У фінальному звіті EY для вирішення проблеми було надано ряд рекомендацій, які перебувають в процесі впровадження: механізм розподільчих рахунків, інститут постачальника останньої надії.

Також є перелік рекомендацій, який потребує додаткової підтримки з боку влади, зокрема питання впровадження інституту тимчасових адміністрації та коригувань моделі ринку в частині постачання газу на ВТВ ОГРМ чи/або компенсації неоплат через плату за нейтральність балансування.

«Ситуація з відборами попереднього опалювального сезону продемонструвала три очевидні речі: По-перше, це відсутність дієвого механізму, який би зобов’язував облгази вчасно розраховуватися за послуги балансування та зупиняв практику відборів газу з ГТС. По-друге, відсутність прозорих механізмів контролю витрат проблемних облгазів. По-третє, відсутність в операторів ГРМ стимулу врегульовувати свої негативні небаланси. Все це призводить до мільярдних боргів перед ОГТСУ. На тлі зовнішніх викликів у вигляді газогонів в обхід території України необхідно оперативно впроваджувати рекомендовані механізми, щоб усунути внутрішні загрози стабільній роботі ГТС», – коментує генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

З повною версією звіту можна ознайомитись тут (UKR), (ENG).