Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
09_11_2024_2
Фахівці ОГТСУ провели тренінг для виробників і потенційних експортерів біометану

Фахівці Оператора ГТС України (ОГТСУ) провели тренінг про порядок надання послуг транспортування для нових учасників ринку — виробників біометану. Також в тренінгу взяли участь представники Державної митної служби України та Біоенергетичної асоціації України.

Це перший тренінг ОГТСУ з підтримки виробників біометану для ознайомлення з порядком надання послуг транспортування, користування інформаційною платформою, оформлення номінацій на експорт, оскільки українські виробники отримали можливість реалізовувати біометан з України до Європи. У вересні 2024 року набрав чинності порядок митного оформлення експорту біометану, визначений наказом Міністерства фінансів України №380 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з питань митної справи».

Українська ГТС відкриває виробникам можливості для експорту біометану до Європи через міждержавні точки з’єднання з чотирма країнами ЄС. При цьому, виробникам біометану не обов’язково приєднувати свої біометанові установки безпосередньо до ГТС: приєднання може бути до газорозподільних мереж.

Розвиток ринку біометану є одним із стратегічних напрямів роботи ОГТСУ. Тому фахівці Товариства активно докладались до підготовки нормативноправової бази для виробництва та експорту українського біометану. Зазначимо, що умови та тарифи приєднання, транспортування, експорту газотранспортною системою України для виробників біометану — аналогічні до умов для видобувників природного газу.