Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Онлайн-дискусія «Майбутнє газу в епоху декарбонізації»
Газ може допомогти Україні стати частиною «зеленої стратегії» ЄС вже сьогодні

26 березня – Природний газ є основною опорою економіки, а також національної безпеки України. Станом на сьогодні не існує кращої альтернативи цьому паливу на шляху нашої держави до безвуглецевої енергетики в контексті доступності та зменшення шкідливих викидів у повітря. Таку думку під час експертної онлайн-дискусії «Майбутнє газу в епоху декарбонізації» висловила директорка з питань взаємодії з держорганами та міжнародними організаціями Оператора ГТС України Ольга Бєлькова.

У своєму виступі пані Бєлькова окреслила три напрямки завдань і викликів, які стоять перед Україною:

  1. Перехід на відновлювані джерела енергії, такі як вітер, сонячна енергія, зелений водень, є довгостроковою метою, але в короткостроковій та середньостроковій перспективі наступні 10-20 років природний газ лишатиметься ключовим ресурсом, особливо для опалювання. Природний газ вже сьогодні в порівнянні з вугіллям є значно «чистішим», а порівняно з умовами фінансування ВДЕ більш доступним. Варто використати цей перехідний потенціал газу до моменту, коли ВДЕ зможуть на 100% задовольнити потреби енергоринку.
  2. Україна має бути гравцем у переході до вуглецево-нейтрального майбутнього, а не спостерігачем за ЄС чи жертвою, прийнятих ззовні рішень. Нашій країні є, що запропонувати ЄС, особливо в частині транзиту газу для можливих проєктів переходу від вугілля на природний газ в генерації електроенергії. Водночас, ефективні напрацювання можна поступово впроваджувати в Україні.
  3. Рішення, ухвалені за межами Києва (чи то кліматична політика, чи то нові проєкти транзиту, як «Північний потік-2» або «Турецький потік») мають непропорційно великий вплив на Україну із її знесиленою різними викликами економікою. Не можна очікувати від України впровадження всіх інновацій декарбонізації без урахування деталізованого впливу на можливості економіки країни. І саме природний газ є більш доступною альтернативою.

Оператор ГТС є суттєвим донором державного бюджету, тому використання його потужностей є запорукою фінансової спроможності країни. А ефективність компанії залежить від завантаження ГТС, яке безпосередньо залежить і від державних політик України та ЄС. Як зазначила Ольга Бєлькова, мотивація до заміни більш шкідливих видів палива, як вугілля чи дизель, на природний газ сприятиме не лише зменшенню викидів СО2, а й подальшому більш ефективному функціонуванню газотранспортної системи України.

«Газ як перехідне паливо може допомогти Україні стати частиною «зеленої стратегії» ЄС, не збанкрутувавши при цьому. Я закликаю Уряд детально вивчити можливості застосування природного газу для виробництва електроенергії і використання як палива для транспорту з метою зменшення викидів. Так газова інфраструктура, не стане тягарем пересічних українців, а буде рішенням процесу декарбонізації», – резюмувала спікерка.