Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Pawel-Stanczak_400x400-2
ГТС України готова закачувати біометан до мереж наступного року

Зміна клімату, зелена енергетика та перспективи використання відновлюваних газів: експерти з різних країн окреслили майбутнє енергетики під час Сьомого Українського газового форуму. У дискусійній панелі «Біометан. Майбутнє східно-європейського ринку газу за умов зміни клімату» взяв участь Павел Станчак, заступник генерального директора з розвитку та трансформації Оператора ГТС України. 

READ IN ENGLISH

Які перспективи розвитку виробництва біометану і коли очікувати на якісні зміни?

Законопроєкт №5464 «Про альтернативні види палива», ухвалений Верховною Радою, дає потужний старт для переорієнтації країни на використання екологічних видів палива. Це важливий крок на шляху України до декарбонізації.

«Для Оператора ГТС  України важливо, що біометан можна транспортувати українською газотранспортною системою та потенційно експортувати до країн ЄС, де він користується значним попитом. Перспективи розвитку виробництва і транспортування біометану наразі більш доступні в короткотерміновій перспективі, на відміну від водню. Можу сказати, що наступного року ми вже могли б взяти біометан до мереж, за умови виконання усіх необхідних технічних та нормативних вимог. Завдяки розгалуженості української ГТС виробники цього виду палива зможуть підключитися до газових мереж на більшості території України. У нас вже навіть є попередня заявка на приєднання до мережі від одного із виробників біометану. Ми дуже зацікавлені, щоб їх ставало якомога більше», – зазначив під час виступу Павел Станчак.

.

Біометан може суттєво сприяти декарбонізації економіки, роблячи відновлювані гази доступними для транспорту, промисловості та енергетики. Є приклади в ЄС, коли  оператори ГТС закуповують біометан на власні потреби, з метою декарбонізації діяльності із транспортування енергоносіїв.