Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
імпорт газу - липень 2021
Імпорт газу у липні: рекордні обсяги від початку року

У липні обсяг транспортування газу з ЄС в Україну склав майже 498 млн куб. м – це найбільший показник у 2021 році. Eкспорт разом з реекспортом природного газу з України до країн Європи в липні становив 54,38 млн куб. м.

Варто зазначити, що 93% обсягу газу імпортовано віртуальним реверсом з Угорщини та Польщі. Нагадаємо, після анбандлінгу Оператора ГТС України, за умовами діючого контракту з «Газпромом», необхідні обсяги імпортованого/експортованого палива можна заміщувати віртуально, тобто робити взаємозалік між операторами ГТС двох країн. Це дозволяє компанії суттєво зекономити на транспортуванні.

Залишається відкритим питання щодо створення віртуальної точки зі Словаччиною. Оператор ГТС України продовжує працювати в цьому напрямку – створена відповідна робоча група з Секретаріатом Енергетичного Співтовариства, з ACER.

«Сенс віртуальних точок навіть не в економії, а в розширенні можливостей для імпорту газу. Якщо раніше нам потрібно було фізично вивести газ для транзиту, а потім в обмежених обсягах качати назад, то зараз все значно простіше. Фактично ми можемо імпортувати газ в обсягах транзиту за допомогою віртуального реверсу. Це зняло багато питань, багато технічних і фізичних обмежень. Частково успіх закачування у сховища минулого року відбувся завдяки віртуальним точкам. Більшу частину газу Україна імпортувала через віртуальний реверс, тому вкрай важливе збереження транзиту газу через Україну і після 2024 року», – коментує гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.