Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
звіт
Інформація про відключення бюджетних організацій не відповідає дійсності

Інформаційна платформа Оператора ГТС України працює в автоматичному режимі відповідно до чинного законодавства.

Якщо Інформаційна платформа не фіксує споживача в Реєстрі постачальника, вона автоматично формує і направляє повідомлення про це облгазу. За законодавством, після отримання такого повідомлення облгаз має право припинити чи обмежити газопостачання (розподіл природного газу) на об’єкт споживача.

Споживачі, які наразі не мають постачальника газу, стануть клієнтами постачальника «останньої надії» (ПОН). Відповідно до частини 2 статті 15 Закону України «Про ринок природного газу», бути споживачем ПОН можна до 60 діб, однак немає заборони щодо декількох включень до бази ПОН, що і має відбутися автоматично через день.

Ніяких відключень газу не може бути. Саме на це були направлені рішення РНБО та КМУ. Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 25.10.2021 р. № 1102 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 р. № 809 і від 9 грудня 2020 р. № 1236», яка, зокрема, зобов’язує автоматичне включення вказаних споживачів до портфеля постачальника «останньої надії» обсягів природного газу.

Довідково:

Постачання природного газу постачальником «останньої надії» споживачу здійснюється у порядку, визначеному Правилами постачання природного газу, та на умовах типового договору постачання постачальником «останньої надії», що затверджується Регулятором.

Зауважимо, що виключення з Правил постачання природного  газу для газопостачання бюджетних організації встановлено КМ України тимчасово в рамках встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 та виключно для з метою забезпечення своєчасного початку та сталого проходження опалювального періоду 2021/22 року.