Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
20240712 Modernization GTS 1 (site)
Мобільні бригади ТОРО вже обслуговують третину газорозподільних станцій ОГТСУ

Оператор ГТС України (ОГТСУ) розвиває напрям мобільного технічного обслуговування обладнання (ТОРО) на об’єктах газотранспортної системи (ГТС). За перше півріччя 2024 року кількість мобільних бригад, допущених до самостійної роботи, подвоїлась і становить 88 бригад.

Мобільне технічне обслуговування обладнання на об’єктах ГТС є одним із стратегічних напрямків роботи ОГТСУ для підвищенням надійності та ефективності роботи системи. Наразі мобільні бригади відповідають за технічне обслуговування обладнання 455 ГРС та більше 5,5 тисяч км прилеглої лінійної частини. Кожна мобільна бригада обслуговує свій «кущ» — кілька ГРС та прилеглу до них лінійну частину газопроводів.

Вже наприкінці 2024 року дані про роботу обладнання та проведені заходи фіксуватимуться у спеціальному мобільному додатку, інтегрованому з SAP S4/HANA. Завдяки цьому мобільні бригади будуть забезпечені всією необхідною інформацію для робіт на об’єктах в on-line режимі. Варто зазначити, що розробка додатку стала можливою завдяки технічній допомозі від USAID через Проєкт енергетичної безпеки.

«Мобільне ТОРО – це ефективне використання ресурсів, а також постійний експлуатаційний контроль обладнання в зоні обслуговування, що дозволяє покращити якість проведених експлуатаційних заходів, а також забезпечує оперативне реагування під час аварійних ситуацій. Через військові дії виникають додаткові ризики для роботи системи — втрата зв’язку, проблеми з електропостачанням, пошкодження від обстрілів. Завдяки ТОРО, втрата зв’язку з операторами ГРС стала менш критичною для роботи системи, адже бригади щодня об’їжджають закріплені об’єкти та звітують диспетчеру», – розповів Владислав Медведєв, операційний директор ОГТСУ.