Товариство з обмеженою відповідальністю
"Оператор ГТС України"
УКР
Україна - Румунія
Молдова проводить оцінку попиту на потужності на кордоні з Україною

11 березня 2020 року, м. Київ – Оператор газотранспортної системи Республіки Молдова – ТОВ «Молдоватрансгаз» – запустив процедуру вивчення попиту серед учасників ринку на виділення потужностей в точках входу/виходу «Гребеники» (АТІ, РІ, ШДКРІ), «Каушани» (АТІ, РІ, ШДКРІ) і «Олексіївка» за напрямком Україна – Молдова – Україна.

Результати оцінки ринку допоможуть ТОВ «Молдоватрансгаз» прийняти рішення про майбутню процедуру розподілу потужностей для зазначених точок, планувати витрати й інвестиції, а також прогнозувати величину тарифу на транспортування газу.

На сьогоднішній день, через територію України і Республіки Молдова через Трансбалканські газогони в напрямку міжнародної точки з’єднання «Орловка / Ісакча» (Україна / Румунія) залишаються невикористаними до 30 млрд куб. м на рік потужностей.

Для забезпечення фізичного потоку газу в реверсному режимі Трансбалканськими газогонами можливе використання роботи КС «Вуканешти» газопроводами РІ, ШДКРІ і забезпечення вимірювань на ГВС «Каушани» і «Гребеники», які були модернізовані.

Також наразі ведеться робота c державними органами щодо зміни законодавчої бази Республіки Молдова для можливості застосування процедури віртуального реверсу (backhaul) на всіх зазначених точках входу / виходу.

Для участі в оцінці учасникам необхідно заповнити Форму опитування наведену нижче і направити її до 30 березня 2020 року на електронну адресу office@moldovatransgaz.md

Всі питання, що стосуються оцінки або форми запиту потужності, можна направити на вказану е-адресу або за телефоном +37368578686.

ТОВ «Молдоватрансгаз» вивчить отримані форми запиту потужності до 15 квітня 2020 року і опублікує результати оцінки до 30 квітня 2020 року.

форма опитування учасників ринку Caushany.xlsx

форма опитування учасників ринку Grebeniki.xlsx

форма опитування учасників ринку Oleksiivka.xlsx

*газогони Ананьїв – Тирасполь – Ізмаїл, Роздільне – Ізмаїл, Шебелинка – Дніпропетровськ – Кривий Ріг – Ізмаїл.